Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A dezinformáció ellen fog küzdeni a Svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökség

A demokratikus társadalom és a szabad véleménynyilvánítás védelmére alapították január elsején Svédországban a Pszichológiai Védelmi Ügynökséget. Az országban idén szeptemberben választásokat tartanak. Az ügynökség feladata lesz, hogy a kormánnyal és a svéd hadsereggel együttműködve felvegye a harcot a kampányt befolyásoló esetleges dezinformációval - írja a Washington Post.
Céljuk, hogy erősítsék az ország védelmét a külföldi rosszindulatú félretájékoztatási próbálkozások és a félrevezető információk ellen, azonban nem tervezik, hogy a belföldi téves információk terjedésének gátat szabjanak - felelte a Washington Post kérdéseire Magnus Hjort, az ügynökség osztályvezetője.
Az ügynökség ötlete először 2018-ban vetődött fel, mint lehetséges válasz a világszerte egyre gyakrabban megjelenő szervezett dezinformációs kísérletekre, a fake news jelenségre és a választások körüli beavatkozási próbálkozásokra. "Oroszország és Kína gyakran próbálkoznak információs befolyásolással, de új szereplők is megjelentek" - mondta Hjort.
A svéd ügynökség a franciával együtt az első jelei lehetnek egy valószínűsíthető európai tendenciának, miután egyre több ország ismeri fel a szervezett dezinformáció és beavatkozás veszélyét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról