Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A 'digitális' kifejezés nem technológiát jelent (olvasóink szavazatára)

Tom Steinberg a brit Lottó Alap digatalizációért felelős vezetője volt. Majd a Nemzeti Lottó Örökség Alapnál töltötte be ugyanezt a pozíciót. Mindkét helyen csúcsvezető volt e munkakörben. Maga a pozíció létrehozása mutatta, hogy a szervezetek törekednek a digitális megközelítésekre. Steinberg szerint az alapkezeléssel foglalkozó intézményekben nehezebb a digitális átalakulás.
Sok cég küszködik annak megértésével, hogy a felhasználóknak mire van szüksége a digitális környezetben. Sokszor viszont már egy jó weboldal létrehozása is nagy változás. A weboldal átalakításán keresztül le lehet építeni a bürokráciát, frissíteni az értékeket és a menedzsmentet. Az alapkezelőknek ugyanúgy meg kell tervezni a digitális szolgáltatásaikat, mint a cégeknek és közszervezeteknek. Az alapkezelőknek pedig még támogatásokat is kell tudni nyújtani digitális környezetben. Egy olyan társadalomban, ami folyamatosan online van. Így a szolgáltatásnak olyan könnyen kezelhetőnek kell lenni, mint amit a felhasználó mondjuk az e-kereskedelmi szolgáltatóktól elvár. Egyúttal viszont a digitális befektetési készségeket is fejleszteniük kell.
A kulcskifejezés a service design, vagyis a digitálisan támogatott szolgáltatástervezés. Az online szolgáltatásoknak tiszta, barátságos és befogadó képet kell sugallniuk. Sokszor az alapkezelők nem értik, mekkora ebben a szerepük és felelősségük. Inkább megbízható, felelősségteljes pénzkezelő képét akarják sugallni. A szolgáltatás megtervezését csak másodlagosnak tartják. Pedig a zavaró folyamatok gátolják a terjeszkedést. Ez megváltozott az utóbbi tíz évben.
A service design még csak a fele a munkának. A szabályzatokat és az alkalmazottak készségeit is hozzá kell igazítani a folyamathoz. Az alapok több mint 10-15 éve jöttek létre. Azóta hatalmas változás volt a világban, az online töltött percekben, ami befolyásolja a munkát, a játékot, még házasságot is. Az alapkezelőknek látniuk kell a szokások változását, és hogy mi kell a felhasználóknak.
Jelenleg a digitalizációs törekvések a Steinbergéhez hasonló pozíciók létrehozásában nyilvánulnak meg. Jelzik, hogy a szervezetek csak ideiglenesen hozták létre. Mivel a technológia gyorsabban fejlődik, mint ahogy a vezetőség készségei ezt követni tudják. A jövőben ismerniük kell a digitális eszközöket, hogy milyen embereket érdemes felvenni a használatukhoz, és hogy milyen projekt- és vezetési módszertant kell alkalmazni. Steinberg jóslata szerint 10-30 évbe kerül, hogy egy szervezet eljusson idáig. De megéri kivárni, ha valóban nyitott, felhasználó központú szemléletet hoz magával. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról