Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A digitalizált állomány 90%-át nem használják - de az csak ez első lépés

A Norvég Nemzeti Könyvtár link főigazgatója a BOBCATSSS nemzetközi konferencián a digitális könyvtárakkal kapcsolatos három fő tévhitet mutatta be
1. megkerülhető a copyright
2. felhasználói szemmel készített felületek nélkül tömegek használhatják a digitális könyvtárakat
3. a digitális dokumentumok teljesen kiszorítják a papíralapúakat (csak bizonyos dokumentumtípusok esetében tudja kiváltani részlegesen, a gyerekek imádják pl. a kézbevehető képeskönyveket).

Tehát hiába digitalizáltak be minden könyvet, folyóiratot, kéziratokat már Norvégiában, a digitális könyvtár kezdőpont, ami csupán egy eszközt ad, a könyvtárosok szerepköre eljuttatni sikeresen a tartalmat a felhasználókhoz, nem csupán kezelni azt. Számot kell vetni azzal, hogyan és mire használják a digitális információt, s alkalmazkodni a felhasználói igényekhez. Nem sokat ér a digitális tartalom, ha nem lehet jól navigálni benne, dolgozni vele. Az élményszerű felhasználás új útjait kell kitalálni, mert a felhasználók jelenlegi alacsony száma egyben ítéletet mond digitális felületeik vonzerejéről, használhatóságáról. Erre helyezik tehát manapság a fő hangsúlyt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról