Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A fehérvári titkok raktárában jártam

Az Országos Könyvtári Napok eseményeit kutatva kapásból kiszúrtam a Vörösmarty Mihály Könyvtárban megszervezett XIV. Raktártúrát, amely az emberek számára ritkán látott könyvtári látnivalókkal kecsegtetett. Innentől kezdve adva volt a vasárnapi program, így belevetettem magam a könyvtár zegzugos, titkokkal átitatott kamráiba.
A könyvtárlátogatás - annak ellenére, hogy az olvasás nem feltétlenül tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé - viszonylag korán megjelent az életemben, ugyanis már első osztályos koromban tűkön ülve vártam, mikor engednek ki napköziről, hogy átfuthassam az iskola könyveinek széles tárházát. Aztán miután visszatértem néhány dinós könyvvel, persze, hogy én lettem a legmenőbb csávó a csoportban.
Kis idő után, ahogy megkezdtem gimnáziumi tanulmányai - érthető okok miatt - nem az olvasással ütöttem el a szabadidőmet, ám ahogy rám szakadt az első főiskolai vizsgaidőszak, ismételten elkezdtem ismerkedni a könyvek (na, meg a betűk) végeláthatatlan soraival. Ez a kapcsolat a szakdolgozat leadási határidejének közeledtével szorosabbra fűződött, aztán egy időre újra letettem a lantot.
Manapság - munkámból adódóan is - egyre inkább leköt az olvasás, ám hogy könyvtárban tegyem mindezt, még nem vett rá a lélek. Pedig ha tudnátok mennyi érdekesség található külső szemmel unalmasnak vélt épületben. Ott vannak például a raktárak, amelyek bizony a színfalak mögött találhatóak, és olyan titkokat rejtenek, amelyeket egy szimpla olvasó el sem tud képzelni.
Persze nem kell világrengető misztériumokra gondolni, de ha egyszer részt vettél raktártúrán, utána teljesen más szemmel fogjátok nézni a könyvtárakat. Vagy nem, de akkor nem figyeltetek eléggé.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról