Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A felsőoktatási könyvtár, mint podcast-előállító

A Dél-floridai Egyetem Könyvtárai link az egyetem Földtudományi Intézetével együttműködésben készített podcast-sorozatot (Calling: Earth - link ) Szakmai felvetése: miként népszerűsítik az oktatók és a hallgatók kutatásait és segítik eredményeik disszeminációját az egyetemi polgárok és a nagyközönség körében?
Mint minden sikeres projekt esetében, itt is olyan személyekre volt szükség, akikben megvan a kellő érdeklődés és szakértelem a munka megkezdéséhez. Az ötletgazda egy könyvtáros volt, aki több mint 13 év tapasztalattal rendelkezik a podcastok készítésében, a másik fő közreműködő pedig egy doktorandusz munkatárs lett, aki a könyvtár Kutatási Platform Csoportjában dolgozott, kapcsolatban a Földtudományi Intézettel.

A podcast tervezése körülbelül két hónappal az első epizód megjelenése előtt kezdődött. A projektmenedzserek és a podcast-készítők számos alkalommal találkoztak, hogy megvitassák a logisztikai, felszerelési és személyzeti igényeket, és megegyezzenek a podcast nevéről. Az első epizódok elkészítése után a podcast iránti érdeklődés megnövekedett, így további támogatást kaptak jövőbeli törekvéseikhez. A könyvtár kölcsönözhető médiaeszközei közül a Tascam DR-05 Linear PCM Recordert tudták használni, ami irodai környezetben is megfelelő minőséget eredményezett. Megállapodtak egy helyi együttessel - amelynek basszusgitárosa a Földtudományi Intézet adjunktusa -, hogy felhasználhatják a számaikat zenei anyagként. Tárhelyszolgáltató gyanánt a Libsynre esett a választás.
... A Libsyn statisztikája alapján 2020 júliusáig 48 országból több mint 3500 letöltés történt az addigi 35 podcast-epizódra. A készítők kérdőívet küldtek az interjúalanyoknak, hogy felmérjék, megvalósítja-e a podcast a kitűzött célját, a tudományos kutatások hatásának növelését. (A szakterületi kutatások hallhatóvá tétele: a felsőoktatási könyvtár mint podcast-előállító; ref.: Pataki F.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról