Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A fiatalok kevéssé vonzódnak a könyvtárhoz. De miért is?

Érdemes áttekinteni, mit tudunk a tizenévesekről és könyvtárhasználatukról általában. Negatív véleménnyel vannak a könyvtárakról és könyvtárosokról, ami a könyvtárhasználat csökkenését eredményezi, illetve a technikai eszközöket részesítik előnyben információszerzéshez, nem a könyvtárakat. Akadályt jelent
- a szolgáltatások nem ismerete. Kanadai tapasztalatok még a tizenéveseknél a
- gyenge a könyvtárosokkal való kapcsolat,
- vonzó programok hiánya
- web 2.0 technológia hiánya, s
- a számukra megfelelő terek hiányát is felsorolják.
A nehézségek ellenére az elmúlt tíz évben végzett vizsgálatok szerint a tizenévesek 70%-a volt könyvtárhasználó, de a lányok pozitívabban ítélik meg a közkönyvtárakat és használatukat, mint a fiúk.
Megállapítható, hogy a fenti vizsgálódások szerint az amerikai tizenévesek nem tekintik fő szolgáltatóknak vagy olyan helyeknek, ahová közösségi média használatért vagy oktatásért fordulhatnának. A könyvtári szakirodalom csak most kezd mélyebben foglalkozni a tizenévesekkel, a könyvtárakkal és a közösségi médiával. Egy ilyen vizsgálat tárta fel, hogy a középiskolások szívesebben használják személyes eszközeiket információkeresésre, mint az iskolai gépeket. A szerzők vizsgálata is azt mutatta, hogy a tizenévesek elavult intézménynek tartják a könyvtárat, és szívesebben használják személyes eszközeiket. Végül egy dolgozat a közösségi média könyvtári alkalmazásáról és a tizenévesek körében folytatott munka hasznosságáról az állapította meg, hogy a zöm (88%) pozitívan vélekedett erről. (Tizenévesek, a könyvtárak és a közösségi média: mítosz és a valóság; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról