Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Francia Nemzeti Könyvtár is a szemantikus webbel nyomul

A Francia Nemzeti Könyvtár (BnF) 2011 nyara óta dolgozik data.bnf.fr elnevezésű projektjén, melynek minden eleme a szemantikus web eszköztárán nyugszik. A felgyorsult információáramlásban a könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell az olvasók igényeihez, ezért a nemzeti könyvtár átszervezi az állományára vonatkozó, csak az általános katalógusában található több mint 11 milliónyi bibliográfiai rekordot, hogy az tartalmilag minél könnyebben használhatóvá, fizikailag pedig még láthatóbbá váljék. A data.bnf.fr projekt többféle dokumentumtípus -- kéziratok, könyvek, levéltári anyagok -- és a Gallica digitalizált könyvtár katalógusából építi új típusú információs oldalát. Az innen nyert adatok együttese ugyanis alkalmas arra, hogy linkgyűjteményszerűen csoportokba lehessen rendezni mindazokat az összetartozó információkat, amelyek egy adott szerzőre, témára vonatkoznak a nemzeti könyvtár különféle állományegységeinek összességéből. Ez a típusú szolgáltatás megvalósítja az IFLA-nak a bibliográfiai rekordok funkcionálissá tételére vonatkozó javaslatát, mert innovatív módon kapcsolja össze a dokumentumtartalmakat a megfelelő linkekkel, ugyanakkor egyszerű és könnyen értelmezhető kezelőfelületet ad mindehhez. Az elv, hogy a könyvtár ne csak az interneten legyen, hanem az internetben, itt megvalósul a W3C elvárásainak megfelelően. Hiszen az interneten megtalálható digitális gyűjtemények katalógusának tartalma e rendszeren keresztül bekerül a web állományába. Így a felhasználónak nem is kell tudnia, hogy éppen milyen könyvtári adatbázisban keres, a webkeresők segítségével egyszerűen és könnyen rátalál a keresett információra.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról