Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Google Könyvtár spanyolul tanul

A két éve meghirdetett Google Book Search projekt - tíz év alatt 15 millió könyv digitalizálása öt angolszász könyvtárral együttműködve -- most új mérföldkőhöz érkezett. Miután a közelmúltban az együttműködéshez csatlakozott a Californai University, most aláírták a projekt (nyelvi) kibővítésére vonatkozó szerződést az Universidad Complutense Madrid Könyvtárával. Az UCM több mint százezer hallgatóval a legnépesebb spanyol egyetem (versenyben állva e címért a valenciai egyetemmel), könyvtára pedig a maga 3 millió kötetével a spanyol nemzeti könyvtár után a második legnagyobb. Emlékezetes, hogy tavaly a Francia Nemzeti Könyvtár főigazgatója nyelvi imperializmussal vádolta meg a Google-projektet, majd kezdeményezte az EU ellenprojektjét. A spanyol bővítés azért is különlegesen érdekes ellenlépés a Google részéről, mert a spanyolajkúak száma a világban 400 millió, viszont az internet tartalmában (weboldalak száma) -- a Reuters becslése szerint -- a spanyol az angol, német és francia nyelv után következik. Az UCM digitális könyvtára jelenleg mintegy harmadfélezer kötet könyvet kínál ingyenes hozzáféréssel. A Google-szerződésnek köszönhetően várhatóan hat éven belül 300 ezer kötet kerül fel a hálóra (ennek mintegy fele 1866 előtti anyag lesz). Szakértői körben várják a német partner felbukkanását (a Google képviselője, akit a most zárult Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron kérdeztek erről, egyelőre nem kíván a medve bőrére inni…) F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról