Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Google tovább csökkenti a tájékoztató könyvtáros forgalmát

A Google új, SGE (Search Generated Experience) fejlesztésének lényege, hogy a kereső a mesterséges intelligencia segítségével saját maga adja meg a válaszokat a felhasználók által feltett kérdésekre - ezzel szükségtelenné téve, hogy előbbiek ezekért átkattintsanak a kereső által megtalált weboldalakra.

A jövőben tehát a weben csak olyan tartalmak és szolgáltatások fognak szaporodni, melyekre vagy nem lehet rákeresni, vagy a felhasználók részéről a cél már nem az információszerzés, hanem valami más. ... A híroldalak szintén drámai forgalomcsökkenésre számíthatnak majd, hiszen a korábbi eseményekre vonatkozó információk miatt a felhasználók nem fogják felkeresni őket, mert azokról a Google MI-je szintén be tud majd számolni - de nekik megvan az az előnyük, hogy új hírek miatt még mindig érdemes lesz felkeresni őket, mert azokra lényegükből adódóan nem lehet rákeresni. (Ugyanakkor itt is vannak törekvések a tartalmaik lenyúlására és kiiktatásukra a webezők prezentálás folyamatából, pl. az X-en, ahol MI-vel összegzett hírösszefoglalók jelennek meg, amelyek megint csak szükségtelenné teszik az eredeti források felkeresését az olvasók számára).
Mindezek miatt arra is lehet számítani, hogy egyes nagy oldalak egyszer végleg elzárják a keresők elől tartalmaikat, és nem engedik meg majd azok indexelését.

A Google egyelőre még lehetőséget ad a gyakorlottabb és tudatosabb webezők számára, hogy kvázi az MI-t kikerülve kifejezetten a weben kutassanak a tartalmak után. A cég keresőjében egy új "Web" fület vezet be a "Képek", "Videók", stb. fülek mellé, ahol az MI-s válasz nélkül - illetve egy rakás, pl. webshopokra mutató link nélkül - célzottan, csakis a weboldalak között kereshetnek majd továbbra is az emberek. A legtöbb webezőt ez nem fogja érdekelni, sőt alapértelmezésben úgyis megkapják az MI-s a válaszokat, ezzel értelmetlenné válik a további keresés. Ez a tény várhatóan kis hatással lesz a fent leírtakra - és valószínűleg csak akkor fogják a felhasználók az új fület használni, ha az MI-s válaszból azonnal látják, hogy helytelen, hibás a találat - ami egyelőre még gyakran előfordul, de kevesen képesek ennek felismerésére), és így arra lesznek kényszerítve, hogy maguk, kvázi kézzel keressék meg a válaszokat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról