Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A gyenge jelek és a hosszú farok - balgaság nem figyelni rájuk

A 20. század elején egy városi közlekedésben sikeres New York-i milliomos végrendeletében meghagyta: minden vagyonát a lóvasútba kell fektetni. Nem nehéz kitalálni, hogy utasítását követve az örökösei gyorsan elszegényedtek. - Ezt - utólag - mi is belátjuk.

Könnyű észrevenni azokat a jelenségeket, amelyeket körülöttünk már nagyon sokan látnak. Ezeket követve olyan döntéseket hozhatunk, amilyeneket a többiek is. E követő magatartás aligha vezet komolyabb sikerre, versenyelőnyről meg ne is álmodjunk. Arra akkor van esélyünk, ha a proaktivitás útjára lépünk. Igen; ez divatkifejezés már 10-15 éve a szakmánkban is. Azért csak divat, mert a gyakorlatban még nemigen állt módunkban alkalmazni. Ehhez ugyanis az kell, hogy akkor észleljük az idők jeleit, amikor azok még csak csíráiban - gyenge jelként (weak signal) link - mutathatók ki. A kutatók, stratégák és hírszerzők is ezekre a korai figyelmeztetésekre (early warning) figyelnek.

Könyvtáros füleknek azonban talán ismerősebb a "hosszú farok" jelensége. Na jó, talán nem ezzel a Chris Anderson által bevezetett kifejezéssel link , annak ellenére, hogy maga a könyv 10 éve ott áll a nagyobb könyvtárak polcain link . Ez az információs eloszlásfüggvény nem csak azért érdekes, mert a könyvtárak ennek köszönhetik létüket - tudniillik, hogy nem csak a sikerkönyveket kínálják, hanem a rétegigényeket is igyekeznek szolgálni - hanem mert a szolgáltatói piacon a sikerhez mindkettőre szükség van link .
Ha tehát a jól kivehető történések mellett a döntéshozatalban nem vesszük figyelembe a mások által kevésbé látott gyenge jeleket, melyek a hosszú farok elnyúló szakaszán - vö.: "futottak még" - találhatók, akkor nem lesz időnk felkészülni a későbbi változásokra. Amikorra a gyenge jelek már jól láthatóvá, mindenki által észlelhetővé erősödnek.

A gyenge jeleket jellemzően az edzett szeműek, kutató hajlamúak észlelik. A gyenge jelek - akár pl. a figyelemfelhívó jelentőségű, kis mintás, nem reprezentatív KIT-felmérések - bizonytalanok: nem mindegyikből lesz trend. De lehet, hogy csak észlelési hiba. Érdemes kételkednünk bennük, ám bölcsen tesszük, ha további vizsgálat alá vetjük őket. Nem mellesleg sok felfedezés is ebből az intellektuális kihívásból, a gyenge jelek alaposabb vizsgálatából született (penicillin, mikrohullámú sütő stb.). A gyenge jelek nem keresése, lebecsülése, figyelmen kívül hagyása tehát stratégiai hiba. Mint gyakran kiderül környezetünkben is.

Ha a New York-i lóvasutas városi közlekedésben tapasztalt végrendelkező felfigyelt volna a belső égésű motorokban rejlő lehetőségre, örököseinek meséje is tovább tartott volna. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról