Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tartsuk szemmel a perifériát! -- Gyenge jelek 1.

A szenior vezetők túlnyomó többsége egyfelől hiányolja a korai figyelmeztető rendszereket. Másfelől a túlzott periferikus látás (a nem közvetlenül tevékenységi körhöz tartozó terület figyelése) miatt a szervezetek neuralgikussá válhatnak. Közhely, hogy ügyes zajszűrés és kombináló képesség szükséges az információözön közepett. De vigyázat: az emberek hajlandóak figyelmen kívül hagyni a koncepcióikkal ellenkező figyelmeztető jeleket. Tehát tudatos kereső munkára van szükség. Az ún. 'gyenge jelek' azonosítási módszerei lehetnek: varjúfészek (a team speciális témákat figyel a periférián, majd megérzéseit megosztja a csúcsvezetéssel), a figyelés kiszervezése, felelősség delegálása funkcionális csoportoknak stb. Ne lepődjünk meg: a periféria-vizsgálatban a kérdések sokkal nyitottabbak, a válaszok sokkal pontatlanabbak. Vizsgálandó területek és módszerek külső gyenge jelek észleléséhez:
- Bár nem a legmegbízhatóbb előrejelző, de a múltból tanulás rámutathat a vakfoltokra.
- Keressünk analógiákat más iparágakból.
- Mely szervezet képes a fontos, de gyenge jeleket rendre érzékelni? -- Tanuljunk tőlük.
- Forgatókönyv-írás, mint jövőleképezési módszer.
- Három ügyfélcsoport igényére figyeljünk: 1. igényeiken felül kiszolgáltak; 2. a jelen megoldásoknál kevesebbet igényelnek; 3. nem eléggé kiszolgált vásárlók.
+ A peremen állók: akik nem elég jártasak, kevésbé fizetőképesek vagy nem tudnak hasznot húzni az általunk kínált megoldásokból.
Tanuljunk Darwintól: 'Nem a legerősebb fajok maradnak fenn, nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek leggyorsabban reagálnak a változásra.' (folyt.: link )

Hírforrás: Tartsuk szemmel a perifériát! / George S. Day, Paul H. J. Schoemaker. In: Harvard Businessmanager (2006. május) p. 74-85
2006. május 31.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tartsuk_szemmel_a_periferiat-gyenge_jelek_1
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról