Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A hagyományőrzés kényelme

Nem kérdés: káros a hagyományok figyelmen kívül hagyása. Sok nyereséggel kecsegtet a felgyűlt tapasztalatok begyűjtése, felhasználása; meg nem ismerésük veszélyes. - Ahogyan kritikus értékelésük elhagyása is. A hagyományőrzés és a hagyományon túllépés között érdemesnek tűnik megtalálni az aktuálisan kedvező ösvényt.
ELŐNYÖK A HAGYOMÁNYHOZ RAGASZKODÁSBAN: nem kell megszenvedni a változtatással járó szellemi és egyéb ráfordításokat. (Amikor pedig kritika ér bennünket maradiságunkért, akkor a korábban felgyülemlett tudásra hivatkozva hitelteleníthetjük a kihívó felet: még azt sem tudja, hogy...) Ezzel egyúttal megmaradhat - saját maguk előtt legalábbis - a pozitív arculatunk. A hagyomány őrzése tehát kényelmesebb - amellett, hogy garancia a lecsúszásra. (Ugyanis a környezeti változásokkal automatikusan elszakadnak a korábbi kapcsolódás szálai - hacsak nem alakulunk a környezeti változásokkal.). Ha mások látják rajtunk, hogy a király meztelen, akkor a hagyományra hivatkozás még segíthet ideig-óráig fenntartani a látszatot.
KOCZÁZATOK ELKERÜLÉSE A hagyományok kritikus értékelésében és azok meghaladásában nagyobb a tévedés esélye és a korrigálás (következmények értékelése, tanulás) kényszere, ami hatalmi közegben, hierarchikus struktúra esetén aligha engedhető meg (ilyen közösségben még sokáig mutogatnak ujjal arra, aki egykor tévedett, vagy pusztán azért, mert át merte lépni a korlátokat). A hagyományok megkérdőjelezése és szükség szerinti meghaladása - egy többnyire introvertált közösség számára - felettébb stresszes út, ezért csak nagyon kevesen vállalják ilyen közösségekben.
KOMPENZÁLÁS Ezért gyakran gyakori motívum marad a lecsúszás, karöltve a sikerpropagandával, mely olyan szlogenekkel is használ, mint "haladni kell a korral", korszerű ismeretek, zárkózzunk fel az Európai Unióhoz - a 90-es években stb.) E motívumok teremtik meg az előremozdulás látszatát, és adnak segítséget a helyben topogás palástolására. (Magyarországon a Közép-Kelet-európai régióhoz képest is nagy a vallott értékek és a gyakorlat közötti űr.)
A kompenzálás történelmi mintái a nagy hazai reformerekkel, feltalálókkal való büszkélkedés - akik a maiakhoz hasonlóan megszenvedték az akkori hagyományőrzőket. Akik éppen úgy viselkedtek, mint mai, régi dicsőséggel hivalkodó utódaik. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. július 26.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_hagyomanyorzes_kenyelme
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról