Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A Harper Collins korlátozza az ebook kölcsönzését -- használók és könyvtárosok bojkottálnak

Az OverDrive közkönyvtárak számára e-könyveket szolgáltató cég ügyfelei a minap levelet kaptak, miszerint bizonyos kiadók műveit nem kölcsönözhetik továbbra korlátlan számban. A Harper Collins könyvkiadó például huszonhat alkalommal engedi egy-egy művét elektronikusan kölcsönözni, ami számítások szerint egy-, illetve másfél éves használatot jelent egy népszerűbb könyv esetén (két- vagy háromhetes lejárati idővel kalkulálva). A könyvtárosok egyetértenek abban, hogy a gazdasági megszorítások idején a korlátozás a legrosszabbkor jött. A Library Journal hírét két nap alatt hatvanhat kommentáló között arra is rámutatnak, hogy ez hosszú távon nem szolgálja a kiadók érdekeit sem. (Library Journal)
-- Időközben megindult a szervezkedés a HarperCollins korlátozása ellen. A boycottharpercollins.com oldal a kiadó bojkottálására link
szólítja fel a könyvtárosokat és olvasókat. Azt javasolják, hogy ne vásároljunk semmilyen könyvet vagy elektronikus forrást, amelyet a HarperCollins vagy valamelyik szerződött kiadója adott ki, amíg a kiadó jobb belátásra nem tér. Kérik, hogy az oldalon szereplő mintalevelet minél több könyvtáros küldje el a kiadó igazgatójának. (LISNews)
-- Josh Marwell értékesítés igazgató a HarperCollins nevében nyílt levelet intézett a könyvtárosokhoz március 1-jén, melyben megerősíti a kiadó elkötelezettségét a könyvtárak iránt. Magyarázata szerint ideje volt változtatni az elektronikus könyvekre vonatkozó tízéves könyvtárhasználati szabályokon, mivel korábban nem lehetett előre látni a jelenlegi forgalom nagyságrendjét. Ígérete szerint a kölcsönzési szám elérésekor a könyvtárak sokkal kisebb áron vehetik meg újra az e-könyvet, mint a nyomtatatott változatot. Végezetül ismét párbeszédre hívja a könyvtárakat és könyvtárellátókat. (ref.: Hajnal W. M.)
-- Hazai kommentárok: Élet és Könyvtár link , Adam Paszternak link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról