Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A használati statisztikákon túl: a teljesség, a pontosság és a relevancia is mérendő

Az utóbbi években megerősödött az a szemlélet, mely szerint az egyetemi könyvtáraknak oktatási küldetése van, tehát a könyvtárosok feladata is a hallgatók oktatása. Emellett továbbra is ki kell szolgálniuk az oktatókat és más egyetemi szervezetek dolgozóit. Az információszolgáltatás csak harmadik a sorban, de még az információ kiválasztása, visszakeresése és rendelkezésre bocsátása is oktatási célokat szolgál, mivel a könyvtáros feladata, hogy közvetlenül vagy közvetve azokhoz az információforrásokhoz irányítsa a hallgatókat, amelyek legjobban szolgálják tanulmányaikat. Ehhez nem az információ használatát kell ösztönöznünk, hanem az olvasót kell a leghasznosabb forrásokhoz irányítanunk, miközben ?távol tartjuk? őket a kevésbé hasznosaktól. Amikor a könyvtáros segít a relevancia megítélésében, akkor egy régi hagyomány folytatója, és - Ranganathan negyedik törvényének megfelelően ? kíméli az olvasó idejét.
Tanulmányaik tekintetében a hallgatók ugyanazt az elkötelezettséget érezhetik, mint az oktatók, azonban kevésbé ismerik az információ világát és a tudomány természetét. Csak akkor képesek felismerni a kiváló, megfelelő és nem megfelelő információforrások közötti különbséget, ha megtanítjuk őket rá. (A használati statisztikákon túl: a teljesség, a pontosság és a relevancia az egyetemi könyvtárak értékelésében és vezetésében; ref. Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról