Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A használó akár megvásárolhatja, vagy kikölcsönözheti a könyvet -- Google Books a cseh nemzeti könyvtárban

A néhány éves együttműködés eredményeként 140 ezer kötetet digitalizálnak. Jelenleg a Google Books (books.google.cz) anyagában folyamatosan elérhető a már digitalizált kötetek egy része, amely 2015-től a régi nyomtatványok európai digitális könyvtárában is hozzáférhető lesz (link Eddig a kéziratok és régi nyomtatványok gyűjteményéből 17 277 címet, a szláv könyvtár anyagából 7247 kötetet digitalizáltak, és 4000 kötet már előkészítve várja a digitalizálást. A szláv könyvtárból kb. 20-25 ezer kötetet, a kéziratok és régi nyomtatványok anyagából 120 ezer kötetet digitalizálnak összesen. A sajtótájékoztatón bemutatták azt a speciális szállítóeszközt (kocsit), amelyben a könyvek állományvédelmi szempontból (ütés, rázkódás, nedvesség ellen) védve várják a szállítást egy klimatizált biztonsági kamionban. A projekt eredményeként Jan Ámos Komenský, Tycho Brahe, Jan Hus művei is elérhetőek lesznek, számos unikális dokumentummal együtt.
A Google Books oldalain 20 millió könyv található, 400 nyelven és 100 országból, 48 ezer partnerrel, 40 világkönyvtárral együttműködve, a Partnerségi program és a Könyvtár projekt keretében. A cseh nemzeti könyvtár a tizenkettedik európai és a negyedik nemzeti könyvtár, amellyel a Google együttműködést kötött. A szerzői joggal védett könyvek esetén csak a bibliográfiai adatok és egy kis fejezet érhető el digitálisan. Ha a könyvet a szerzői jog már nem védi, online megtekinthető vagy ingyen letölthető. Mindkét esetben a használó javaslatot kap a bolti megvételre vagy a könyvtári kölcsönzés lehetőségére is. A Partnerségi program keretében a digitális tartalmakat maguk a partnerek, kiadók, szerzők, szerzői jogtulajdonosok ajánlják föl. Céljuk, hogy a használók számára betekintést engedjenek a könyvbe, megkönnyítsék a megtalálását és megvásárlását. A partnerek a könyv egy fejezetének részébe online betekintést biztosítanak. (A Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára és a Google - elkezdődött a könyvkincs digitalizálása; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról