Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A használói könyvtárközi kérések automatizálása a dán központi katalóguson keresztül

2000 óta a dánok az ország összes könyvtárának az állományát megtalálhatják a link címen.
2005 őszén a dánok azon gondolkodtak, hogyan automatizálhatnák a bibliotek.dk-hoz érkező olvasói kéréseket. Az első változat 2007 májusában indult, miután már előtte, 2006 őszétől tesztelték a rendszert, így 2008 volt az első teljes év, amikor a szolgáltatást már értékelni lehetett.
A dán központi katalógus két bibliográfiai adatbázisra épül: a DanBib-re (a könyvtárosok számára) és a bibliotek.dk-ra (a végfelhasználók számára). Mindkettő tartalmazza a nemzeti bibliográfiát, továbbá valamennyi könyvtár rekordjait és példányadatait. Mindkét rendszer állományadat-információkat szolgáltat, és kölcsönzési szolgáltatást biztosít. A DanBib-ben tárolt kérések a könyvtárak között bonyolított könyvtárközi kölcsönzések, a bibliotek.dk-ban lévők azok a végfelhasználói kérések, amelyek a bibliotek.dk-ban található tételekre vonatkoznak. Ha a felhasználó olyan címet kér, amely a helyi könyvtárban is megvan, legtöbbször a helyi OPAC-hoz irányítják, ahol a kérését leadhatja. A bibliotek.dk-n keresztül többnyire olyan kérések érkeznek tehát, amelyek nincsenek meg a helyi könyvtár állományában. (ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról