Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A Hullámfürdő projekt apropóján: információszerző és -feldolgozó könyvtároshallgatók

Hullámfürdő záróra előtt - a Gellért fürdő vendégei a 30-as években Pusztai Sándor fürdőmester képein címmel május 22-én mutatja be második közös webprojektjét a FSZEK Budapest Gyűjtemény és az ELTE BTK KITI link
A Fodor János adjunktus vezette hallgatói csoportra bízott több mint félezer kép értékét nem csak az adta, hogy jelentős - témájában, helyszínében összefüggő - sorozat a Horthy-korból, de az is, hogy szereplői egy részét a kultúra, tudomány, politika történetéből másként - pl. felöltözve - már ismerhetjük. A projekt célja volt, hogy inspirálja a látogatókat nagy- és dédszülők fölfedezésére. A motiválás eszköze, hogy a már fölismert személyek sorsa bemutatásra került: történész szakértőket hívtak el az órákra, velük sikerült a beazonosítottak körét kb. 100 főre bővíteni. A hallgatók a neveket elosztva forrásokat kutattak, szakkönyvtárakba látogattak, hogy életrajzokat, képeket gyűjtsenek. Kontextust adó tematikus gyűjtéseket állítottak össze az évtized eseményeiről, korabeli budapesti és országos fürdőéletről, sőt a fürdőruhadivat változásáról is, felhasználva a Fortepan, a Békés Megyei Könyvtár vagy a FSZEK képeit.
A közösségi média felé könnyen megosztható ízelítőket készítettek elő, kollázsokba gyűjtve hasonló motívumokat (pl. olvasók, úszósapkát viselők, érdekes táskák, cipők), melyek a gyűjtemény érdekességére, valóságtartalmára hívják fel a figyelmet, s a teljes képekhez, tételekhez irányítanak. A képsorozat közreadása így vált fokozatosan komplex webkiadvánnyá, amely sok forrásra mutat, asszociációkat bevonva ad hiteles képet a korszak egy valós nézetéről, miközben a hallgatóknak is ízelítőt adott a megosztott munkával létrehozott webes tájékoztatás lehetőségeiből.
- Címlap: link
- Képnézegető: link
- A projekt és a bemutató a Facebookon: link link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról