Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A jobblét érdekében - A traumatudatos könyvtárosság felfedezése (olvasóink szavazatára)

A közelmúltban sok trauma érte az embereket (világjárvány, faji indíttatású konfliktusok, infláció stb.), amit súlyosbít a rendszerszintű egyenlőtlenségek (pl. szegénység) kezelésére való infrastruktúra növekvő hiánya. A Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) link meghatározása szerint a trauma a káros - vagy károsnak vélt - helyzetekre adott általános emberi válasz, ami lehet fizikai és/vagy érzelmi. Tartósan hat az egyén működési képességére, továbbá szociális, érzelmi, fizikai és lelki jólétére. A SAMHSA a traumatudatos könyvtárosság hat alapelvét írja le: biztonság; megbízhatóság és átláthatóság; kortársak támogatása; együttműködés és kölcsönösség; felhatalmazás (pl. szabad mozgás a könyvtárban), hang és választás; továbbá a kulturális, történelmi és nemi kérdések (másság) elismerése. Ezeket egyre több könyvtár építi be gyakorlatába. E munka során a könyvtáros nem azt kérdezi: "Mi a bajod?", hanem ezt: "Mire van szükséged?"

A traumatudatos könyvtárosság a folyamatos elkötelezettség. Kifelé, a könyvtári dolgozói közösséggel végzett munkára és önmagunkra egyaránt vonatkozik, hiszen mind a könyvtári ökoszisztéma részei vagyunk. Mindannyiunkat másként érint a trauma. A traumatudatosság feltételei:
1. Realizásás - egyéni és szervezeti szinten kell felfogni, mi a trauma
2. Felismerés - a trauma jelei a közösségekben, magunkban és másokban (pl. lobbanékonyság, elakadt érzelmek, tervezési nehézségek, rossz önmenedzselés, mentális egészségügyi vagy drogproblémák stb.)
3. Reakció - a szervezet és az egyén reagál azokra, akik traumát éltek át;
4. Újra-traumatizációval szembeni ellenállás - az eredeti trauma kiújulásának, állandósulásának megelőzése.

Kicsiben kezdjük. pl. traumatudatos könyvtári értekezletekkel. Meghan Wakeman, a New York-i Capital District Library Council forrásmegosztó könyvtárosa a témában írt könyv társszerzője: link . A tanácsadás, szakemberhez irányítás szintén része a munkának. Bár a traumatudatos könyvtárosság egyedül is gyakorolható, a nagyobb hatáshoz több idő, tér és forrás kell. Velejárója, hogy okozunk traumát másoknak, amit tudatosítanunk kell. Fontos, hogy a vezetők felülről lefelé és a könyvtári munka minden szintjén modellezzék ezt a magatartást, a közvetlen munkatársakkal való interakcióktól kezdve a küldetés fogalmazásáig. (ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): Pszichológiai tájékoztatás - életet menthet, akár a szülők és hozzátartozók ellenében link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról