Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A késedelmi díjak és egyéb akadályok csökkentése -- nagyobb használói elégedettség

A késedelmi díjak megszüntetése és egyéb akadályok csökkentése egy kis felsőoktatási könyvtárban -- Egy korábbi publikáció szerint a könyvtárosok elsősorban azért tartják fenn a bírságokat, mert a dokumentumok hatékony kölcsönzésére törekszenek, a közösség iránti felelősségérzetet kívánják erősíteni, és fontosnak ítélik a bevételeket. A vizsgálat azt illusztrálja, hogy a VIU-n a bírságok zömének eltörlése nem befolyásolta a kölcsönzések mennyiségét. A bevételek csökkentek ugyan, de ezzel a könyvtárosok előre tisztában voltak.
Egy olyan időszakban, amikor egyre kevesebb a 'fizikai' kölcsönzés, és a használók egyre inkább elvárják az ingyenes információt, a VIU könyvtára úgy döntött, hogy nem korlátozza a fizikai kölcsönzést. A legtöbb bírság megszüntetésével és a kölcsönzési időszak megnövelésével a könyvtár feláldozott némi bevételt, de kárpótolta őket az, hogy a használók pozitívan fogadták a kezdeményezést.
Az esettanulmány keretében egy kis egyetemi könyvtárban, szűk körű elemzés során vizsgálták a szerény bevétel ügyét (maga a döntés is viszonylag egyszerűen megszületett). A nagyobb intézmények könyvtárai nagyobb mértékben függnek a bírságokból származó bevételektől, ezért nehezebb hasonló döntést meghozniuk. Felmerült, hogy a könyvtári bírságok ügyét érdemes lenne kritikusan szemügyre venni más köz- és felsőoktatási könyvtárakban is. (A késedelmi díjak megszüntetése és egyéb akadályok csökkentése egy kis felsőoktatási könyvtárban; ref: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról