Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kikölcsönzött e-könyveket sem feltétlenül olvassák - új üzleti modell kell

2016-ban a közkönyvtárak több mint 90%-a kínált e-könyveket olvasóinak. Az e-dokumentumok megjelenése lehetővé teszi a használati adatok objektív elemzését és az ún. tsundoku, a "beszerzett, de nem olvasott könyvek" jelenségének kutatását. Hasonló vizsgálat nem végezhető a fizikai könyvtári egységekről, de a digitális anyagokról kapott információk alapján képesek vagyunk állításokat megfogalmazni tényleges használatukról.
A Kobo e-könyv szolgáltató szerint a nála vásárolt e-könyvek 60%-át, a Jellybooks szerint az e-könyvek 45-50%-át soha nem nyitották meg. A jelenség kedvezőtlen hatásai mind a könyvtárak, mind a magánemberek esetében érzékelhetők;
A könyvtárakban a veszteségek csökkentése érdekében többféle kölcsönzési modell és statisztikai eszköz alkalmazására van szükség. A szolgáltatóknak is új koncepciókat és modelleket kell kidolgozniuk. Átmeneti megoldás lehet automatikusan generált üzenetek küldése a kölcsönzési határidő közeli lejártáról vagy az átállás a kölcsönzésről az elérésre (amely csak a már megnyitott e-könyveket tekinti használatban levőnek, a többit elérhetővé teszi a többi használó számára), de megemlíthető a Total Boox hozzáférési modellje is, melyben fizetni csak a megnyitott oldalak száma, nem pedig a teljes mű után kell. (Kikölcsönzött, de nem használt könyvtári digitális tartalmak: új kölcsönzési modellekre van szükség; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról