Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Kínai Nagy Tűzfal

Az Origót átállította, az Indexet felrobbantotta a Fidesz, amely az elektronikus és a nyomtatott sajtó után azt szeretné, ha az internetes hírportálok is olyanok lennének, amilyen nekik tetszik. Ebben az ügyben nem kispályázik Kína, ahol több mint 840 millióan interneteznek. Ezért a pekingi kormány felhúzta a Kínai Nagy Tűzfalat (Great Firewall), amit persze nem ők hívnak így, az elnevezés a Wired magazin 1997-es cikkéből származik. A kínai cenzorok az algoritmusokat éppen úgy alkalmazzák, mint az emberi munkaerőt, százezerszám. A cél, hogy a nemkívánatos tartalmakat kigyomlálják, és a hatékonyság félelmetes. A Facebookot, a YouTube-ot vagy a Twittert blokkolják, a Google nem teljesíti a cenzúra feltételeit, ezért nem hozzáférhető. De mindezeknek megvan a kínai megfelelője, s az azokat működtető cégek rendre eleget tesznek a kormány nyomatékos kéréseinek. Tibet felszabadítását éppen úgy nem lehet szorgalmazni, ahogy az egypártrendszert sem bírálni, és külön védelem illeti meg Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár-államfőt. Amikor például az alkata miatt Micimackóhoz kezdték hasonlítani, Milne mesefigurája rögvest a cenzorok áldozata lett.

Hírforrás: HVG Pártolói Hírlevél
2020. július 31.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_kinai_nagy_tuzfal
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról