Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A kistelepülési polgármesterek tipológiája - könyvtári szempontból

A KSZR-könyvtár működésének minősége több tényezőtől függ, így a szolgáltató megyei hatókörű városi könyvtár tevékenységének színvonalától, az adott települések körülményeitől, vezetőinek hozzáállásától, valamint a könyvtáros személyétől, személyiségétől. Gyakorlati tapasztalataink során a települések vezetőinek részéről többféle viszonyulást tapasztalhattam.

1. Elkötelezett. Legszerencsésebb az a típusú polgármester, aki jobbítani, fejleszteni akar, és értékeli a KSZR által nyújtott lehetőségeket, érdekelt abban, hogy a község nívós könyvtári ellátásban részesüljön. Kezdeményez, javasol, a kezdeményezéseket és javaslatokat örömmel fogadja.
2. Tudomásul vevő. Ennél kevésbé jó a helyzet ott, ahol a helyi vezetés a törvényi előírások betartására szorítkozik, viszonylag passzív, ugyanakkor felismeri a szolgáltatási jogviszony előnyeit, és nem utasítja el azokat.
3. "Okos". A harmadik típus számára a KSZR-könyvtár léte evidens, ugyanakkor igyekszik "okosba" megoldani: közmunkásokat alkalmaz könyvtárosnak, vagy a hivatal egyik dolgozóját, aki nincs is jelen, az olvasónak a hivatalba kell hozzá bemenni, és aztán átfáradnak a könyvtárba.
4. Érdektelen. A könyvtárat a hivatal sarkában elhelyezett néhány polcként képzeli el, vagy pedig a korábbról elavult gyűjteményt tartja alkalmatlan, dohos helyiségben.
5. Színész. A legkevésbé érthető az a megoldás, ahol elfogadják a könyvtári fejlesztéseket, és mintegy imitálják a könyvtár működtetését. Voltam olyan helyen, ahol a szép könyvtárban érkezésemkor nagy forgalom volt, a számítógépes billentyűzetet a kölcsönzőpult mögött hevesen csapkodta a helyi művelődésszervező (és mellékesen könyvtáros) kolléga, azonban alaposabb szemrevételezés után feltűnt, hogy a képernyő nincs összekötve a számítógéppel. Ez utóbbi példátlan eset azért is volt meglepő, mivel a látszat fenntartásába közel akkora energiát fektettek, mint amennyi a rendes működtetéshez kellett volna.

Szerencsés módon, a jól működő, illetve kielégítően működő települési könyvtárak teszik ki a KSZR-könyvtárak nagy részét, a többi eset viszont arra világít rá, hogy az anyagi források és a technika fejlesztése mellett, a szemléletmód alakítása is komoly, sőt embert próbáló feladat. (Mini interjú: HSD)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról