Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kódolás órája 1. - Sóskúti gyerekek programoznak a könyvtárban

A KIT múlt heti híre link az alábbi hazai példát kaptuk Sóskútról, Kulcsárné Bernáth Hajnalkától:
- "Az az ember, akinek van papírja, ceruzája és radírja, valamint hajlandó merev szabályokhoz ragaszkodni, gyakorlatilag egy univerzális számítógép." Alan Turing
Könyvtári órák alatt megkérdeztem a tanulókat, hogy programoztak-e már. "Nem" - válaszolták. Ez adta az ötletet, hogy gyerekeknek való programokat keressek. Így találtam rá a Hour of Code, magyarosítva a Kódolás órája című kezdeményezésre.
Meg is hirdettem és érdekelte is a gyerekeket. Főként a fiúkat. Azok, akik végigmentek az általuk kiválasztott pályán, a játék végén egy ajándékot és egy oklevelet kaptak. Az első évben én segítettem, a második évben pedig főként egymásnak segítettek.
2015 decemberében részt vettem a Microsoft Kódolás órája rendezvényén. A programozás és a Harcsa Veronika előadása után a kávézó mellett, egy kis beszélgetés, majd vita alakult ki az általános iskolai informatika oktatásáról.
A részvevők között néhány informatikus is volt. Ők azt tartották, hogy a hazai oktatás elavult. Elkezdték sorolni az okokat. A pedagógusokat én védtem: igény lenne ugyan a folyamatos önképzésre, de ezek drágák és/vagy olyan időpontokban vannak, ami nem jó stb. Elmeséltem nekik, hogy sokan éjjel készülnek fel a következő napra, mert családjuk van.
Sajnos, informatika órán a játékos programozásra alig van idő. Egyes informatikatanárok is ellátogattak a link weboldalra az óráikon.
Szerintem egy-egy informatikus - pl. aki bírálja a hazai oktatást - indíthatna egy programozási szakkört az általa kiválasztott iskolában. Természetesen ingyen, mert a KLIK-nek nincs pénze erre.
A programozás hírveréséhez köztes megoldásként a könyvtárak is felhasználhatók, bár a gyerekek elmondták, hogy otthon is ellátogattak a honlapra. Ez volt a célom.

Hírforrás: Kulcsárné Bernáth Hajnalka (Andreetti Károly Községi Könyvtár, Sóskút)
2016. június 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_kodolas_oraja
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról