Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A Kongresszusi Könyvtár esete a Braille-Playboyjal

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár link lassan kilencven éve támogatja a legkülönfélébb könyvek, folyóiratok Braille-írásos kiadását, hogy a vakok is elolvashassák őket. Noha a digitalizáció, illetve a karakterfelismerő felolvasószoftverek fejlődésével a Braille-írás jelentősége világszerte csökken (emiatt egyre kevesebb látássérült tanul meg Braille-t olvasni), a betűket hat, ujjal érzékelhető kiemelkedéssé konvertáló írásrendszer szerepe a vakok információszabadságának kiterjesztésében felbecsülhetetlen.
A magazint 1970 óta fordították le Braille-ra, és - csodák csodája - hamar az egyik legnépszerűbb magazinná vált a szolgálat katalógusában. Gyakorlatilag minden szöveges tartalmat magában foglalt az eredeti kiadványból, csak a fotók, a karikatúrák és a reklámok hiányoztak belőle. Minthogy a Braille-szövegek nagyobb helyet foglalnak, és az őket hordozó papír is vastagabb, a Braille Playboy négyszer annyi oldalt számlált, mint az eredeti magazin, és - fizikai méreteit tekintve - az előítéletekkel ellentétben meglehetősen tekintélyes olvasmány volt. Alig nyomtattak rá tintával, kivéve a címét és a nyuszis logót (a látó könyvtáros kedvéért).
Már akkor is köztudott volt, hogy a Playboyban az erotikus fotók mellett Nobel-díjas írók elbeszélései, illetve történelmi jelentőségű figurákkal, például Martin Luther Kinggel vagy Muhammad Alival készített mélyinterjúk is megjelentek. Mattingly ezért először csak azt indítványozta, hogy a magazin sikamlósabb rovatait cenzúrázzák ki, és ezeket ne fordítsák le Braille-ra. Először a kezdeményezés elhalt, de a republikánus képviselő szimpatizánsokra lelt, és ez meggyőzte őt arról, hogy nem szabad lankadnia, míg a Braille-Playboy mérgezi a vakok erkölcseit.
Addig szervezkedett, mígnem 1985-ben elfogadták a Braille-Playboy technikai betiltását eredményező törvényjavaslatot. Persze nem betiltásnak nevezték, nehogy cenzúrával és az amerikai alkotmány lábbal tiprásával vádolhassák őket. Ők mindössze ártatlanul pont 103 ezer dollárral csökkentették a szolgáltatás éves költségvetését, ami véletlenül megegyezett a Playboy fordításának, kiadásának árával. A Kongresszusi Könyvtár illetékesei persze azonnal tudták, mi a dolguk, és bejelentették, hogy 1986 januárjától nem tudják kiadni a vakoknak szóló Playboyt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról