Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár-ügyfél kutató szempontja: legyen elérhető netes adatbázis a folyóiratcikkekről!

Gazda István tudománytörténész, kandidátus, az OSZK-ban tartott előadásában elmondta, hogy a tudományos kutatók régóta vágynak arra, hogy legalább az 1946-tól kezdődően megjelent valamennyi hazai folyóiratcikkről készüljön egy netes adatbázis, amely lehetővé teszi, hogy a humaniorák és reáliák valamennyi közleményének bibliográfiai adata egy helyen legyen kereshető. Ennek alapjául szolgálhatna a Magyar Folyóiratok Repertóriuma, s folytatása 1978-tól, az Időszaki Kiadványok Repertóriuma és melléklapjainak digitalizált változata. De ez még nem elegendő, hiszen az adatbázist teljesebbé kellene tenni a Magyar Orvosi Bibliográfiával, a Magyar Mezőgazdasági Bibliográfiával, valamint a magyar műszaki folyóiratok cikkeit hosszú évek óta feldolgozó repertóriummal. Éveken át közölt cikkbibliográfiákat jó néhány periodika (pl. a Hungarológiai Értesítő), megérett az idő arra, hogy mindezeket végre együtt lássuk egy folyamatosan bővülő nagy retrospektív cikk-adatbázisban. És gondoljunk még a zenetörténetre, a sporttörténetre, a művészettörténetre, a régészetre és más szakmák könyvészeteire, amelyek most végre bekerülhetnének egy egységes rendszerbe. Aztán majd el kell gondolkozni azon, hogy mit is lehetne tenni az 1945 előtt készült szakbibliográfiák és repertóriumok egységes adatbázisba helyezése érdekében, pl. a MATARKA bővítésével.
Hogy mi mindent kellene feldolgoznunk, ehhez jó alapot nyújt Kertész Gyula összeállítása: link amelyet Borsos Attila folytatott: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról