Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár továbbra sem célozza a középosztály alatti réteget

A könyvtár középosztálybeli intézmény. Tovább él Máté-effektus: akinek van, annak adatik...). A könyvtárak továbbra sem igen szolgáltatnak a középosztály alattiaknak... - mondta Tóth Máté, A könyvtárak társadalmi szerepei empirikus kutatási adatok tükrében c. könyvének bemutatóján.

Mint mondta: bár a könyvtárak már rég nem csak könyvek tárai, mégis a könyvek biztosítják a könyvtár hosszú távú legitimációját. Ezért a könyvtár név is szerencsés. Ez egyéb hordozók mellet a könyvek forognak továbbra is. Az e-könyv-használat pl. 5% alatt maradt [az is igaz, hogy áfája továbbra is jócskán meghaladja a papírkönyvekét - szerk.] Ha más tevékenységekben nem is mi vagyunk a legjobbak, a könyvkölcsönzésben nincsenek versenytársaink. Szentendrén, közkönyvtárban pl. erősödik a könyvkölcsönzés. Szemben a szakkönyvtárakkal, amelyek praktikusan azon dolgoznak, hogy ne kelljen használóinknak a könyvtárba menniük.

Változik a környezet is.
- A hatvanas években a felmérések azt nevezték olvasó embernek, aki havonta egy könyvet olvasott. Ma a felmérésekben ha ugyanarra akarnak kérdezni, más kérdést, vagy máshogyan kell feltenni. Ugyanaz a kérdés más nem ugyanazt jelenti.
- A könyvtáraknak aktivizálódnia kell, a használók elé menni. Tanulságos folyamat: Az ötvenes években volt kérdés, hogy az olvasót beengedjük-e a raktárba.
- És a jó szolgáltatás jellemzői sem ugyanazok, mint korábban. A diavetítés alatt az anyukák nem figyelnek oda, hanem beszélgetnek. Azaz: közösséget építenek a közésségi térben.
Egy párhuzammal: - Az ökölvívás fontos, de a roma gyerekek integrációja mégfontosabb - idézte Tóth Máté az ökölvívó szövetség egykori elnökét. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról