Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári információtechnológia hét halálos bűne

Egy új számítógépes szolgáltatás bevezetésénél el kell kerülni az információtechnológia hét főbűnét, melyek a következők: 1. A technikai újítások bevezetését általában a közvetlen tapasztalatokkal nem rendelkező könyvtárvezetés erőlteti. 2. Az egyoldalú tájékoztatás, az új rendszerekről szóló dicshimnuszok gyakran elkápráztatják a döntéshozókat. Ezek azonban sem a kockázatokat, sem a reális költségvonzatokat nem részletezik kielégítő módon. 3. Megszállottjává válhatunk a grandiózus, komplikált technikai megoldásoknak. 4. Úgy gondolhatjuk, hogy a technika túlburjánzása azonos a fejlődéssel, és a számítógépek által jutunk el az ígéret földjére. 5. Nem vesszük figyelembe az emberi tényezőket. Pedig ha egy rendszer túl bonyolult, használatának megtanítása túl sok energiát kíván, kevesen fogják használni. 6. Figyelmen kívül hagyjuk a józan ész követelményeit. Például a használók, ha azonnali információra van szükségük, egyelőre sokkal szívesebben használják a telefont kérdéseik feltevésére, mint a virtuális számítógépes szolgáltatást. Bolondság ezt nem akceptálni. 7. Felkészületlenség a technikai malőrök esetére. Ne feledjük, hogy a számítógép gyakran gazdái fölé kerekedik a rendszerleállások, a bonyolult nyomtatási eljárások és egyéb technikai buktatók révén.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról