Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári intelligens rendszerek és a mesterséges intelligencia összefüggései

A kormányzati stratégiák, programok és iparági, üzleti fejlesztések hírei mellett sok anyag szól a mesterséges intelligencia könyvtári alkalmazásáról is.
A nemzeti és intézményi digitalizálási stratégiák nyomán a megnövekedett hálózati adatstruktúrák, a szemantikus web fejlődésével együtt járó linked data fejlesztések, az új adatséma megoldások, a kodifikált és azonosítókkal ellátott könyvtári hálózati adatok megnövelték a géppel felismerhető adatok és információk körét, a könyvtárak és az internet közötti oda-vissza hivatkozások lehetőségét és mennyiségét.
A keresőszolgáltatások beépítették módszereik közé a szemantikus keresés megoldásait (ld. Hakia, TextWise, és a Google legutóbbi fejlesztése, stb.), amelyek lehetővé teszik a jelentésalapú és minta alapú keresés és szövegelemzés gyakorlatát, az adatok alapján történő következtetéseket, és az un. "mély" web keresést, adatbányászatot. Az eredmények pontosan követhetők a keresések találati listáiban, gyorsaságában, pontosságában. A BI (üzleti információ) keresési módszereiben régóta megjelentek az analízis különféle automatizált eszközei, a jóslások, következtetések, mélykeresések számítógépes programjai, amelyek a digitális forrásokból gyorsan nyerik ki az adatok mélyén rejlő információkat különféle elemző módszerek alapján (amelyek bevezetése erős rendszereket és programozást igényel). Az orvoslás területén az "evidencia based" alapú információszolgáltatás, a digitalizált, 3D orvosi felvételek elemzése, értékelése, a tárolt minták alapján történő betegség felismerés, stb. ma már nélkülözhetetlen a napi orvosi gyakorlatban (pl. sejtbiológia, csontok és sérülések, rákkutatás, kardiológia, stb.). Az alkalmazott új módszerek a digitális információnak köszönhetően gyorsan terjednek, és a fejlett módszerek átvétele gyakori más tudományágak körében is. Folyt: rövidesen itt.)
(Ez az anyag segít a Mesterséges intelligencia az információkeresésben és -feldolgozásban link c. konferenciára való felkészülésben.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról