Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári intelligens rendszerek és a mesterséges intelligencia összefüggései 2.

A digitalizálás hasonló módszerei (karakterfelismerés, beszéd- és hangfelismerés, minták alapján történő kép- és szövegelemzés) megkönnyítik az új eredmények elterjedését, továbbfejlesztését a kereskedelmi, ipari vállalkozásokban, de számunkra, az un. memorial, vagy kulturális örökségvédő intézményekben kialakuló hasonló eljárások, elméleti kutatások képviselnek jelentős erőt. A fejlődés nem csak a technológia és a számítógép kapacitás növekedése nyomán jelentkezik a könyvtárakban, hanem a szakértői kör változásában is, amely túlnyúlik az intézményi határokon, egyre több kooperációs vállalkozás során. Az e-learning, a digitális tananyagok globális elérése, a szakértői módszerek publikálása, a nyílt oktatási formák (pl. MOOC) terjedése a globális hálózati kooperációk lehetőségét kínálja egyrészt a "nagy" könyvtári szolgáltatások munkássága alapján (OCLC, Library of Congress, Ex Libris, EBSCO, stb.), másrészt a nemzetközi szinten kapcsolódni képes szakértők hálózata révén. Az adatmenedzsment új típusú elméletének és gyakorlatának fejlesztése során kb. 10 éve elindult az új szemantikus adatsémák (Bibframe, FRBR, RDF, RDA, SKOS, LOD és MARC21 kooperációk, stb.), bevezetése a könyvtárakban, múzeumokban és archívumokban - gyakran közös kurátorok vezetésével. Az informatikában régóta alkalmazott adatszótárak, adatkódolási tevékenységek a könyvtárak igényeiben is jelentkeztek, és az adatspecialisták körében kialakultak a gyakorlat, a fejlesztés, a szabványosítás és az adattudomány szintjei, amelyek túlnyúlnak az intézményi kereteken és az oktatásban is új követelményeket jelentenek. (Ld. az ELTE adattudományi képzését). A korábban fejlődésnek indult RFID könyvtári alkalmazásokat is a mesterséges intelligencia jegyeit felmutató módszernek tartom (szenzorok jelzéseit érzékelő és értékelő számítógépes automatizmus alkalmazása), amelynek jelenlegi fejlődési stádiumában az Internet of Things fejlesztési irányban láthatjuk a tárgyakkal kapcsolatos jelzések értékelését és automatikus döntések beépítését a rendszerbe. Már megjelentek az első könyvtári robotok egyrészt a chat szolgáltatás, másrészt a tájékoztatás standardizálható szintjein is, de számomra sokkal érdekesebbnek tűnnek a "neurális hálózatok" fejlődését leképező "adathálózatok" és keresőnyelv mátrixok az interneten.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról