Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárinformatikus szemszöge - Délmagyar podcast

Mai adásunkban Jenőfi Gábor, a szegedi Somogyi-könyvtár Informatikai és Digitalizáció Osztályának osztályvezetője lesz a vendégünk. Az informatika folyamatosan változóan, fejlődően, sokrétűen van jelen a mindennapjainkban. Az osztályvezető úgy látja, hogy a könyvtár lényege, hogy tudást adjon át és nem csak a fizikai értelemben vett könyvekkel, hanem egyéb eszközökkel, technológiákkal is.

Sokszor úgy tekintenek a rendszergazdákra, mint a cyber-tér felelőseire, akik a számítógépek előtt töltik a munkaidejüket. A könyvtárban azonban sokrétűek a feladatai - e sokszínűség miatt szeret ebben a munkakörben, a könyvtárban dolgozni. A különböző informatikai eszközök üzemeltetési feladatai mellett rengeteg feladattal találkozik, amik az informatikához kapcsolódnak. A rendszerinformatikus végzettsége mellett van egy számítástechnika tanár és egy könyvtárkezelői végzettsége is, így oktatói és könyvtáros szempontból is átláthatja a feladatokat, amikkel találkoznak a mindennapokban a könyvtáros munkatársakkal.

Jenőfi Gáborral nemcsak a rendszergazdai teendőkről beszélgetett Hornyik Anna Viola, hanem az is szóba került, hogy milyen hatással van a könyvekre a digitalizáció, milyen módon lehet robotokkal megjeleníteni például a Pál utcai fiúk című regény cselekményét és mik azok az mTiny robotok.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról