Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A könyvtáros és a SciHub - tágabb kontextus

A cikk szerzője a Sci-Hubot övező botrányokra reflektálva akkori munkahelyén, a Davidson College-ban 2016 szeptemberében szakmai napot szervezett, amelynek során a főiskola oktatóival és a diákokkal a tudományos szövegekhez való hozzáférés erkölcsi és etikai kérdéseit vitatták meg. A szakmai nap ötlete egy témába vágó Science-beli cikk - mely azt taglalta, kik, honnan és milyen tartalmakat töltenek le a Sci-Hub segítségével - megjelenését követő zárt egyeztetések során körvonalazódott. Az intézmény számára fontos volt, hogy a könyvtári és információs technológiák segítségével hogyan tudják ennek a tudományos publikációk globális, ingyenes és természetesen illegális elérését biztosító repozitóriumnak a hozzáférhetőségét korlátozni, használatát visszaszorítani az egyetemi polgárok körében. A kutató szempontjából ugyan kényelmes, ha a saját íróasztalánál indított egyszerű kereséssel korlátlanul hozzáfér a kurrens, naprakész szakirodalomhoz, ennek a modellnek azonban megvannak a gyenge pontjai erkölcsi, társadalmi és jogi téren is, ami kellő támadási felületet biztosít az előfizetési díjakat gátlástalanul megkerülő folyóiratkereső és elindítója, Alexandra Elbakyan számára.
A könyvtáros közösség a Sci-Hub ügyből úgy tud profitálni, ha tágabb kontextusba helyezi azt, így a felelősség és a permanens változás kérdését is bevonva a diskurzusba a Sci-Hubot mint a tudományos publikációkkal kapcsolatos problémák esettanulmányát tárja az egyetemi oktatók és a hallgatók elé. A 2011 óta eltelt idő és a témával foglalkozó cikkek, posztok, kommentek nagy száma megérlelte egy etikai, technikai, szerzői jogi kérdéseket felvető nyílt párbeszéd lehetőségét. Az ügy Davidson College-beli aktualitását fokozza, hogy az egyetem rendelkezik etikai kódexszel, melynek ismeretében a Sci-Hub gondtalan használata megkérdőjeleződik. (A kutatási eredmények elérése és a Sci-Hub. Campuson belüli beszélgetés a nyílt hozzáférésről és etikai kérdésekről; ref.: Horváth A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról