Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A közösségi média hete -- 90.000-en követik a New York-i közkönyvtárt (NYPL) twitteren

A világ legnépszerűbb közkönyvtára a Twitteren a @nypl. A New York-i közkönyvtár (New York Public Library) ötvenmillió tételes gyűjteménnyel várja olvasóit, beleértve az elektronikus forrásokat is, mint a Digitális Galéria, e-könyvek és online kiállítások. Több mint 17 millió olvasó látogatja a könyvtár épületeit évente, és milliók használják az elektronikus forrásokat a honlap, link révén. Az esettanulmány azt elemzi, hogy milyen tényezők vezettek a közösségi szoftver alkalmazásának sikeréhez. A számok magukért beszélnek. 2010-ben 7,000-ről több mint 90,000-re nőtt a NYPL Twitter-bejegyzéseit követők száma. A Twitterről a honlapra irányított forgalom ugyanebben az évben 353.98% százalékos növekedést mutat a 2009-es adatokhoz képest.
Nem kis feladatot jelent az óriási mennyiségű twit folyamatos áramlása és frissítése. A fő Twitter-profilok mellett további százegynéhány NYPL twittelő működik, akik koordinálása sem egyszerű. Viszont a könyvtár szolgáltatásait híven tükröző twitekhez szükséges a sokfelől érkező hír. A hírek időzítése is figyelmet kívánt. A megoldás az egyszerre több közösségi médiaalkalmazás összehangolására és a munkafolyamatok automatizálására képes HootSuite. Az alkalmazás koordinálja és időzíti a twitterelők tevékenységét a könyvtáron belül, monitorozza a reakciókat és gyors válaszolási lehetőséget nyújt a Twitteren. (ref.: Hajnal W. J.)
-- Az OSZK link követőinek száma közel száz, a FSZEK online pr-tevékenységének pedig már 18-an örülnének a Twitteren link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): 45-en olvasnák az MKE és az OSZK tweet-jeit, a FSZEK-ét 8-an -- magyar könyvtári Twitter-körkép link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról