Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 35. - Deepfake - szemednek nem hihetsz; fontosabb a forráskritika

A mesterséges intelligencia (AI) alapú videomanipuláció jelensége a reddites fórumok nyomán deepfake néven terjedt el, ami a deep learning (mély tanulás) és a fake (ál-, hamis) szavakból áll össze. Bár már az amerikai hadsereg is felvette a harcot ellene, a jó célokra is használható, de tömegmanipulációra és kicsinyes bosszúkra egyaránt alkalmas deepfake megállíthatatlannak tűnik: az álhírek és a poszt-igazság (post-truth, a 2016-os év szava az Oxford Dictionariesnél) korszakának legnagyobb fegyvere lehet, amely végső soron az általunk értelmezett valóság végét jelentheti.
Renee DiResta dezinformációs szakértő elmondta, még ha nem is következik be a tömeges álvideó-gyártás, az egyszerű hamisítási technológia puszta léte is elég ahhoz, hogy minden digitális tartalom elveszítse a hitelességét. "Nem kell konkrétan elkészíteni a hamisított videót, hogy a technikának komoly hatása legyen."
Egy hamis emlék akkor épül be a legkönnyebben az agyunkba, ha az egyezik a jelenlegi politikai világnézetünkkel, ha ismétlődően találkozunk vele, ha megbízunk az információ forrásában, és ha ezt hozzánk hasonló gondolkodású emberek is megerősítik. Így nem is létezhetne a hamis emlékek generálásának kedvezőbb környezet a közösségi médiánál, ahol az írott álhírek és a manipulált fotók már most nagy gondot okoznak - talán mondani sem kell, mennyivel komolyabb veszélyt rejtenek a deepfake videók ezen a téren.
A deepfake veszélyeivel való szembenézésre a törvényhozók egyelőre nem állnak készen, és kérdéses, hogy egyáltalán milyen jogi kategóriában lehetne felelősségre vonni az álvideók alkotóit. Németh Kornél szerint a deepfake rosszindulatú felhasználásával szembeni küzdelem leghatékonyabb módja "az emberek figyelmének felhívása a kritikus gondolkodás, az információkeresés és felhasználás fontosságára, valamint erre nevelni, edukálni őket. Nem véletlen, hogy a diktatórikus berendezkedésű társadalmakban ez nem prioritás, sőt."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról