Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 73. - Finnország megnyeri az álhírek elleni harcot 2. - Hogyan csinálják? (olvasóink szavazatára)

Folytatva mólt heti link anyagunkat...
Egy francia-finn kéttannyelvű iskola 10. osztályában a társadalomtudomány tanár épp az EU-s választásokra készítette fel a diákokat. Először szavazni kellett, hogy a Brexit, bevándorlás, biztonság és közgazdaság témakörök közül csoportokban melyiket elemeznék. Először a tanár felmérte a diákok tudását a témáról. Majd feladatokat adott, hogy a tényeket meg tudják-e különböztetni az álhírektől. A csoportok laptopokon és mobilokon kezdtek "nyomozni". Mint a millenáris generáció friss Scherlock Holmes detektívei.
Az osztály a 2016-ban frissített kritikus gondolkodás fejlesztése tantervet követi. Azokat a készségeket fejleszti, amelyekkel az álhírek felismerhetők. Az iskola partnerségben áll a tényszerűség-ellenőrző Faktabaari ügynökséggel is. A szervezet segített felkészíteni minden diákot az EU-s választásokkal kapcsolatos digitális műveltségre. A gyakorlatok része volt pl. YouTube videók, közösségi média bejegyzések, kattintható címeket alkalmazó cikkek elemzése. Közben igyekeznek elérni, hogy a szkepticizmus ne váljon cinizmussá. Inkább csak gondolják át kétszer, mit osztanak meg. Nézzenek utána máshol is a forrásnak. Minden információ forrásának. A tanárok szerint mindez a tényellenőrzés, a kritikus gondolkodás és a választói műveltség kombinációja. De ez a minta Finnországon kívül nem feltétlen mindenhol alkalmazható. "Nehéz a demokráciát exportálni."
A finnek a toplistán szerepelnek a sajtószabadságban, átláthatóságban, nemi esélyegyenlőségben, társadalmi igazságszolgáltatásban, átláthatóságban, boldogságban és oktatásban. Nagy hagyománya van körükben az olvasásnak is. 5,5 millió ember közel 68 millió könyvet kölcsönöz egy évben. Az EU-s PISA felmérés olvasásértési területén szintén első az ország. Erős regionális sajtójának és műsorszolgáltatóinak köszönhetően bíznak a médiában is.
A finnek idei választása az elemzők szerint orosz közbeavatkozás nélkül zajlott. A finnek felkészítéséért felelős Jussi Toivanen szerint a trollok megértették, hogy az országuk nem könnyű célpont. A jövőbeli kihívásokra is reagálni kell majd. Folytatni kell a felkészülést. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról