Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 92. - Tudományellenességtől az álhírekig

Az álhírek "kapudrogja" a tudományellenesség. A Political Capital évek óta figyeli az összeesküvés-elméletek terjedését, Krekó Péter ügyvezető igazgató szociálpszichológusként könyvet is írt a témában. Gyakran fut bele olyan cikkekbe, amelyek szerint az édesgyökér gyógyír minden problémára, az 5G-s adatátviteli technológia viszont rákot okoz.
Az álhírek szempontjából az a fontos, hogy a téma minél bonyolultabb legyen, mert az lehetőséget ad a szelektív értelmezésre. "Nem véletlen, hogy a 2008-as gazdasági világválságot vagy éppen a klímaváltozást ennyi összeesküvés-elmélet övezi" - mondja Krekó. Kutatásai szerint az álhírek kreálásánál az a lényeg, hogy minden történet három érzelem - a félelem, a gyűlölet és a remény - egyikére vagy kombinációjára épüljön.
Míg a Pesti Srácok követőinek száma 95 ezer a Facebookon, addig az ÉlményOrszág 175 ezernél tart. A kör által üzemeltetett Nyugdíjasok csatorna is 105 ezernél jár. Ezeket a felületeket úgy lehet bármely politikai oldal szolgálatába állítani a kampány idejére, hogy a legtöbben tudomást sem szereznek a létezésükről.
Az igazi probléma az, amikor az álhírek a Miniszterelnöki Hivatalban keletkeznek. Krekó állítja, jól nyomon követhető, hogyan született meg a májusi európai parlamenti választás előtt a "migránskaravánról" szóló rémhír. Az állami média még tudósítót is küldött Szalonikibe, aki élő bejelentkezésekben vélt Magyarország felé induló tömeget felfedezni egy üres réten.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról