Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kulturális örökség is elveszhet a kipusztuló nyelvekkel

Nagyjából hétezer nyelvet használ ma az emberiség, az anyanyelvükön beszélők eloszlása azonban vészjósló aránytalanságot mutat: míg a Föld népességének 80 százaléka a leginkább elterjedt 83 nyelvet használja, a nyelvek felét az emberiség két ezreléke ismeri csupán. 3500 nyelvről nincsen semmiféle írásos forrás, és az ilyen nyelvek nyomtalanul eltűnhetnek, ha az utolsó ismerőjük is meghal - figyelmeztetnek a szakértők. 'Amikor elveszítünk egy nyelvet, évszázadok felhalmozott tudását veszítjük el. Eltűnik egy egész kultúra, a természettel, az évszakok váltakozásával, az idővel kapcsolatos egyedi gondolkodásmód, a mítoszok és szokások komplett rendszerével együtt' -- mondta K. David Harrison nyelvész. A kutatók szerint a nyelvek fennmaradásának és feltámasztásának kulcsa az anyanyelven beszélők fiatal, új nemzedékének kinevelése. A Living Tongues Institute munkatársai ezért a helyi közösségekkel együttműködve oktatási programokon dolgoznak és igyekeznek feljegyezni, rögzíteni minél több veszélyeztetett nyelv szókincsét és nyelvtanát. Ez a munka bonyolult, aprólékos és egyben versenyfutás is az idővel, mert manapság nyom nélkül tűnik el kéthetente egy nyelv. - F: szept. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Múlt-kor, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról