Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A lakosság is beleszól -- Könyvtár a politika, az önkormányzat és a lakosság közötti vitában

A népakarat vagy hatályon kívül helyezhet egy városházi döntést, és másikat kényszeríthet ki, vagy éppen olyan közösségi döntést céloz meg, amiről még nem született határozat. Ehhez azonban meghatározott számú lakossági aláírás, majd a többség 'igen' szavazata is szükséges.
Münchenben 2003-ban híre ment, hogy 10-12 fiókkönyvtárat bezárnak, és három központi könyvtárral pótolják majd ezeket. A tiltakozás ellenére kettőt be is zártak, mert a város 2006-ig két és fél millió eurót meg akart takarítani. A népszavazásra szeptemberben került sor, s bár a szavazók 70%-a igennel voksolt, 9 ezer szavazat hiányzott a pozitív döntéshez. 2010-re Stuttgartban érzelmileg annyira megosztotta a lakosságot a három éve épülő új könyvtár, hogy befejezése is kérdésessé vált. A város semlegességet kért a könyvtár munkatársaitól a folyó vitában, akik 2010 őszétől már havonta tartanak tájékoztatót az építkezés állásáról, helyszíni bejárásokat szerveznek, az érdeklődők webkamera segítségével is követhetik az építést. Leszögezhetjük, hogy érdemes a lakosságot bevonni a könyvtár helyének vagy esetleg bezárásának az eldöntésébe. A könyvtárat nem használók véleménye is fontos, hiszen ők is meg tudják ítélni, hogy jó vagy rossz egy döntés, nem csak az aktív könyvtárhasználók. (ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról