Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A legjobb krízismenedzsment: a megelőzés. Hogyan állsz benne?

A könyvtárak gyakran nevezik magukat értékőrző intézményeknek. Nem alaptalanul. Ám ez gyakran kimerül a gyűjtögető, feltáró, esetleg a pr-tevékenységgel, és kisebb hangsúly esik a dokumentumok, az információs és tudásjavak tényleges megvédésre. Aztán persze időnként megtörténik a baj, mely a merev, hierarchikus szakmakultúrában leginkább az eltitkolás kategóriájába kerül - amivel az arculat időleges megvédése mellett meggátoljuk az esetekből való tanulás lehetőségét is.

Az üzleti életben, ahol komoly pénzek forognak kockán - számos eszköz ismert, amely megelőzi a szervezeti károkat. Ilyen eszközök pl.:
- Mystery shopping / álruhás vásárló: a hírnévrombolást és az ügyfélvesztést igyekszik megelőzni azzal, hogy felbérelt vásárlók tesztelik a kínálatot, kiszolgálást, majd jelzik a szolgáltatóknak az eredményeket. Ilyet hazai könyvtári környezetben Habók Lilla és Takács Dániel végzett (ld. a témát a KIT-ben: link .
- Red team exercise: a szervezet informatikai rendszerének sebezhetőségeit tárja fel informatikai és humán eszközök tárházával. Az eredményeket megosztják az informatikai végelem Blue team-jével, hogy megszüntethessék a sebezhetőségi pontokat. Általa elkerülhetőek a hanyagságból, netán egyéb okokból történő hazai könyvtári adatvesztések is.
- Szervezeti ördög ügyvédje pozíció: erről itt írtunk: link .
- Elhárítás: a hírszerzési tevékenység klasszikus, védelemmel foglakozó része, mely főként az üzleti titkok kiszivárgását igyekszik megelőzni.

A felsoroltak egyike sem mindenható, de sok meglepetést sikerül megelőzniük. (A kognitív torzítás miatt persze szinte kizárólag a negatív esetekről hallunk.) Mindenesetre eszközei a jobb félni, mint megijedni értékőrző eszköztárnak.

És egy szervezeti kulturális szempont: a bizonytalanságkerülés kulturális orientáció a jövőbeni versenyképességgel függ össze, pozitívan. Mindez nem azt jelenti, hogy elhárítunk minden bizonytalanságot (hiszen akkor megöljük az innovációt), hanem hogy a lehetséges veszélyeket feltérképezve igyekszünk felkészülni rájuk. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról