Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A legkevésbé megbecsült szakmák között a könyvtáros - mit (nem) teszünk a változtatásért?

(frissítve) Érdekes lenne, ha ismertek lennének olyan ágazati vagy szakmai szervezeti törekvések, amelyek a szakma értékét - az amúgy sem eredményes sikerpropagandát leszámítva - növelni igyekeznének. A Pénzcentrum-felmérés megállapításai:

Az alulfizetettség és túlfizetettség inkább azon múlik, mennyire érzünk egy-egy foglalkozást társadalmilag hasznosnak.
Magyarországon a tíz leginkább alulfizetettnek tartott szakma az ápoló; szociális munkás, gondozó; a tanár; óvodapedagógus; postás; közmunkás; bolti eladó; hulladékkezelő; a könyvtáros és a rendőr. Viszont ha megvizsgáljuk, mennyi az átlagos kereset ezekben a szakmákban, elég változatos képet kapunk. Összevetve ezt az országos átlagkeresettel, meglepő eltérések adódnak. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2021-ben 438 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 449 600 forint volt.

Mint az a Központi Statisztikai Hivatal által nemrég közzétett statisztikájából kiderült, 2021-ben az ápolók, szakápolók átlagkeresete 491 869 (...) a könyvtárosoké 337 111.
A legkevésbé elismertnek a közmunkások, könyvtárosok, bolti eladók, hulladékkezelők és szociális munkások, gondozók számítanak, miközben a társadalmi fontossági rangsor sereghajtói a közmunkások mellett a marketing szakemberek, a fodrászok, kozmetikusok, manikűrösök, papok, és az önkormányzati képviselők.

Fizetésekről továbbá: link

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros a társadalmi elismertségi rangsorban - többet érdemelnek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról