Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A menő könyvtári arculat és logó - 8. Arculati hibák

1. Sufnituning - Alacsony költségvetés, vagy méginkább alacsony igényesség esetén gyakori a sufnituning: a kedvenc munkatárs, vagy az igazgató rajzolgató unokája készíti el a vizuális elemeket. (A könyvtárosok gyakran elvárják, hogy megbecsüljék szakmájukat, ám ez hitelesebb, ha a könyvtáros is megbecsüli grafikus szakmát.)
2. Sablonosság - könyvtárak esetében a könyv motívumának hagyományos alkalmazása unalmas lehet a befogadó számára.
3. Csiricsáré motívumok - a feleslegesen sok szín, vagy a többféle betűtípus vásári hangulatúvá teszi a könyvtárat. Az emberek befogadási képessége korlátozott, ezért egyszerű, letisztult, de használók számára legfontosabb üzenetet megragadó üzenettel nagyobb hatást lehet elérni a médiazajos környezetben. A kifejtés marad a szolgáltatást ismertető honlapra, szóróanyagra stb.
4. A jól kitalált arculatot lerontja, ha feleslegesen drága; pl. nyomtatásnál nem mindegy, hogy hány színt kell alkalmazni. Ilyenkor előfordulnak a szerencsétlen kompromisszumok.
5. Vallott kontra gyakorlott értékek - Ha nagy a kontraszt a könyvtári valóság, arculat, önimázs és imázs között, hitelvesztést, kellemetlen befogadói érzéseket okozhat - akár tudat alatt.
6. Tesztelés hiánya - feltehetően ez az oka, ha a közösség nem fogadja be az új arculatot, kellemetlennek, avíttnak, vagy éppen nevetségesnek érzi. Nem egyszer fordul elő, hogy akár szexuális motívumokat is kiéreznek a kevésbé átgondolt (vagy szándékosan olyanná tervezett?) könyvtári logóból.
7. Arculati kézikönyv hiánya - Szintén a következetes használat ellenében hat: az egyes imázselemek következetlen alkalmazása lerontja a hatást.
8. Nem következetes bevezetés: a könyvtár honlapján az új, levelezésben vagy egyebütt a régi arculat található, hosszú ideig.
9. Nem következetes használat - Ha az arculat készítésébe nincsenek bevonva a munkatársak, vagy éppen nincsenek felkészítve használatára, előfordul, hogy saját hatáskörben hanyagságból vagy szándékosan a régi arculatot használják, vagy éppen semmit. Ilyen esetben természetesen nem a szigor alkalmazása, hanem a gondos előkészítés, bevonás a nyerő megoldás.
10. Dilettáns használat: pl. tilos az arculati elemek arányainak megváltoztatása - de sajnos előfordul. (MG, okleveles pr-szakember)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. március 16.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_meno_konyvtari_arculat_es_logo_-_8._arculati_hibak
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról