Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A menő könyvtári arculat és logó - 7. Az emberi arculat

Ha legfontosabb információforrásairól kérdezzük az embereket, akkor a környezetükben lévőket nevezik meg, s csak nagy sokára a könyvtárat, mint intézményt. Nyert ügye vagy a könyvtárnak, ha sikerül barátságos, segítőkész könyvtári arcokat beültetni lehetséges és valós használói fejébe. Gyakori, hogy a használókban a könyvtári szolgáltatást egy-egy könyvtáros testesíti meg. Nem a szervezet, hanem a kolléga imázsa számít neki, feltehetően mert egyszer tőle kapott megfelelő tájékoztatást. Ugyanakkor az olvasó elégedettségét nem kérdésének megválaszolása, kérésének teljesítése befolyásolja leginkább, hanem a könyvtáros barátságos igyekezetének általa tapasztalt mértéke.
A segítőkész könyvtáros általános ismertetőjegyei:
- köszönti a használót (helyzettől függően szóval is
- biztatja a küszöbfélelemmel rendelkezőt
- az olvasónak kellemes mennyiségű szemkontaktust biztosít
- látható, megközelíthető (nem bújuk mellvéd, könyvhalmok, növények mögé) és megszólítható (ebben bizalomépítő segítség a könyvtáros által viselt névtábla)
- az olvasó képességeinek megfelelő kifejezéseket használ (kerüli a könyvtári szakzsargont)
- az olvasó által elvárt mennyiségű erőfeszítést tesz kérdésének megválaszolására
- udvarias, ha pl. a könyvet a használó felé fordítva adja át, a kezébe
- alkalmazza az általános udvariassági szokásokat
A személyes imázst támogató tárgyi eszközök: kitűző, személyes kontaktadatok a weboldalon, könyvtárost azonosító öltözet, fényképes névtábla a könyvtár falán, a leveleken és más dokumentumokon szerelő aláírások (durva hiba a megszólítás nélküli vagy alá nem írt levél, email) stb.
Megjegyzendő: a könyvtáros és a környezet közötti megfeleltethetőség: a használóknak alapvetően nagyobb bizalmuk van a saját ívású könyvtároshoz, pl. férfi / nő, mozgássérült, roma, fiatal / idősebb stb. De a sztereotípiák is segítik: szemüveges idősebb tájékoztatóhoz komolyabb kérdésekkel fordul, a piercinges könyvtároshoz pedig fiatalokat érintő kérdésekkel stb.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról