Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A mesekönyv-illusztrációk segítik az óvodások szövegértését - és mi a helyzet a belső képpel?

Az illusztrációk nem pusztán díszítő szerepet töltenek be mesekönyv-olvasás közben. Az olyan képek, amelyek szorosan kapcsolódnak a mesekönyv szövegéhez, jelentősen hozzájárulnak az óvodások meseértéséhez - derül ki Takács Zsófia Katalin, az ELTE PPK Kognitív Fejlődés és Oktatás Kutatócsoport vezetője és Adriana G. Bus, az Amszterdami Egyetem kutatója által jegyzett, a Journal of Experimental Child Psychology hasábjain 2018. május 29-én megjelent tanulmányból.
A vizsgálat eredményei alátámasztják azt a tapasztalatot, hogy az óvodásoknak mesekönyv-olvasás közben igenis szükségük van az illusztrációkra, ám akkor hatékony az összhatás, ha a képek szorosan kötődnek a szöveghez. A tanulmány szerint a gyerekek fejlődése szempontjából a mesehallgatás közbeni képnézegetés egyenesen üdvös az óvodásoknál. (Qubit)

A téma más megközelítése azt mondja, hogy a illusztráció hiányában a befogadó saját fejében készít belső képeket, azaz fejleszti képzeletét. Lehet, hogy a szövegértés és a kreatív képzelet fejlődése valamiképpen fordítottan aránylik egymáshoz?
A KIT a belső kép kapcsán korábban megjelent hírei:
- A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket link
- A saját világ varázslója: ezért nem helyettesíti semmi az esti meseolvasást link
- Kellemes környezetet és könyvet biztosít a könyvtár: mesedélután önkéntesekkel link (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról