Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A múltat végképp eltörölni... Nyom nélkül eltüntették a VS.hu-t

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) február 11-én jelentette be, hogy másnaptól megszűnik a Vs.hu, ám a tulajdonos akkor a Népszava szerint azt ígérte, hogy az eddigi cikkek elérhetőek maradnak.
A jelek szerint azonban nem mondtak igazat. A portál először március végén vált elérhetetlenné "szerverhiba" miatt, ám ekkor még néhány nap után visszakapcsolták. Mostanra azonban újra eltűnt az oldal és vele együtt a teljes archívum is, ami már csak azért is véglegesnek tűnik, mert a vs.hu címet átirányították az újság múltjával gyökeresen ellentétes szellemiségű, a kormánypropaganda online zászlóshajójaként működő Origo nyitóoldalára.
Még az első lekapcsolás után kétszer is érdeklődtünk a Kesmánál, hogy miért vált elérhetetlenné az újság, tartós lesz-e ez az állapot, és ha igen, akkor miért döntöttek így, de írásos megkereséseinkre nem kaptunk választ.
Miután megalakult a kormánypárti médiumokat tömörítő, Orbán Viktor által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített Kesma, a korábbi tulajdonos New Wave Media Kft. a Vs-t is felajánlotta az alapítványnak, amely most a jelek szerint nyom nélkül eltüntette az újságot, illetve annak hat év évnyi cikkeit és multimédiás tartalmait. Kérdés, mit gondolhat erről a Kesma alapítója, Liszkay Gábor, aki korábban "digitális könyvégetésnek" nevezte, hogy a Népszabadság Online-t egy időre elérhetetlenné tette a lapot bezáró Heinrich Pecina. "Szerintem sem elfogadható, ha újságok hozzáférhetetlenné válnak az olvasók számára" - mondta erről a fideszes médiapápa.
- A KIT Hírlevél kérdésére a Moldován István elmondta: a MEK-nek nincs használható mentése a Vs.hu-ról. Viszont az ArchiveTeam link önkéntes társaság mentéseit le tudják menteni. Pl. a 2017-es vs.hu mentések:
link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról