Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A nagy könyvtári rendezvények témáival sosincsen gond...

... ahogy a most zajló Esély - Egyenlőség - Könyvtár témájú Országos Könyvtári Napok témaválasztása is aktuális. Indirekt célzás arra, hogy a jelen helyzet nem ilyen ideális; javításra szorul. Rendjén is van: fejleszteni kell.
- Felmérés híján csak erősen sejthető, hogy a bármilyen szempontból rászorult emberek jóval alacsonyabb arányban képviseltetik magukat a könyvtárakban, mint szerencsésebb polgártársaik.
- E réteg számára szolgáltatni nagyobb ráfordítás: az ún. "olvasásnépszerűsítő" rendezvények is a már jól olvasókat jutalmazzák, nem a gyengébbeket. S mely könyvtáros vállal fel nehezebb munkát - ugyanannyi bérért és kevesebb elsimerésért - mint amennyihez most jut?
- A neoliberális társadalomszemlélet az egyén felelősségére helyezi a hangsúlyt az rászorultság szerinti elosztás helyett. Mindez melegágya az áldozathibáztatásnak: ha a rászorult gyerek is olyan mintát kapna szüleitől, mint én, középosztálybeli... A felzárkóztatásellenesség jól mérhető jelenség hazánkban,

Azaz: a könyvtárak külső és belső körülményei egyaránt akadályozhatják az esélyegyenlőség megvalósulását.

A kérdés tehát inkább az, hogy e szépnevű rendezvények mennyire hatékonyak az egyenlőség megteremtésében: a ráfordított összeg, könyvtárosi munkaidő és figyelem megtérül-e. A KIT eddigi tájékoztató jellegű felmérései inkább arra utalnak, hogy a mostani formájában aligha térül meg. De sosem késő megújulni :) (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról