Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A nemzeti könyvtár biztosítja az e-könyvek kölcsönzését - a többi könyvtár ezt közvetíti

Az e-könyvek kölcsönzése bonyolult technikai és jogi folyamat. Ezért nem éri meg, hogy egyes könyvtárak egyedül vágjanak bele. Egy ország könyvtári kultúrájának mutatója, hogy ez a szintű közös érdekérvényesítés és koordináció mennyire, mikorra valósul meg. Korábban szóltunk a témában német, osztrák és holland példákról.
Ismétlésképpen az e-könyv-kölcsönzési rendszer egy változata (leegyszerűsítve):
- a könyvtáraknak szolgáltató hálózat a felmért / beküldött igények alapján megvásárol licenceket pl. X címből mondjuk 10 kölcsönzésre
- a licencjogot továbbítja a Z könyvtárnak
- ha a Z könyvtár kikölcsönöz egy pld-t olvasójeggyel rendelkező, otthonában üldögélő használójának, akkor már csak a maradék 9 kölcsönzési lehetőséget használhatja ki valaki más
- a dokumentmok nem kell "visszavinni"; a használati jog a kölcsönzési határidő végével megszűnik.
Ez a leírás tehát egyszerűsített, és több paramétere változtatható, a felek elvárásai szerint.

A holland gyakorlatról a közelmúltban Makkai Deuten Réka beszélt link a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a KIT Hírlevél és a Magyar Információbrókerek Egyesülete közös rendezvényén. Mint elmondta: a Királyi Könyvtár (KB) az e-könyv-kölcsönzés működtetője. A könyvtárak pedig rajta keresztül szolgáltatnak - leginkább a KB által készített honlapon keresztül. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): 42%-kal nőtt az e-könyvek kölcsönzése 2020-ra link A holland könyvtárosok legfőbb szolgáltatásfejlesztési céljai link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról