Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A New York-i Közkönyvtár honlapjának új automatikus könyvajánló-rendszere (olvasóink szavazatára)

Algoritmusokkal automatizálja a könyvtárosi olvasmányajánlást a New York-i Közkönyvtár; holnapján a közelmúltban frissítette a rendszert. A funkciót a Zola Books startup vállalkozásnak szervezi ki, mely a közelmúltban vásárolta fel a Bookish cég vonatkozó vállalkozását. A könyvtár rendszer eddig a használók kölcsönzési szokásainak, értékelésének és ajánlásainak alapján kínálta az olvasnivalót, nem pedig az adott felhasználó korábbi keresései és kölcsönzései alapján. A könyvtár által beszerzett új rendszer a könyvek tartalma alapján ajánl.
Míg az Amazon és a Goodreads alapvetően a 'collaborative filtering' alapján (azaz a használó és mások korábbi keresésének, beszerzésének és értékelésének figyelembe vételével) ajánl, a Bookishnak még nincs meg e háttéradatbázisa. Ezért a 'mély, betekintő' adatokra épít: az ajánlások a könyv ismeretén alapulnak, a szerzői, szerkesztői, illusztrátori adatokon, a könyv által nyert díjakon, műfalon és a megjelenés dátumán, további réteg a gépi tanulás és elemzi a használót, a szakmai ajánlásokat, figyelembe véve a témákat, fogalmakat és érzelmeket.
Mivel a könyvtárban a használók sorban állnak az új könyvekért, a rendszer segít a figyelmet a hasonló könyvekre irányítani [azaz növeli a kölcsönzési hatékonyságot]. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról