Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A pazarlást tudomásul vevő, azt engedő jogszabály is felelős a porosodásért

Mert bizony gazdálkodni kell az állománnyal is, mint minden mással. Durván úgy számoljuk, hogy a polcon helyét elfoglaló könyv értéke négy elemből tevődik össze:
1. amennyit fizettünk érte,
2. amennyiért feldolgoztuk,
3. amennyiért használtatjuk,
4. amennyiért tároljuk.
E költségelemek értéke azonban az idők folyamán változik. A beszerzési árhoz képest a könyv értéke nőhet is, de a modern könyvek túlnyomó többsége esetében különféle okok miatt csökken (elavulás, elkopás, érdektelenség stb.). A feldolgozásra fordított költség nem válik tartós értékké: mihelyt a könyvet kivonjuk, elveszik a nyilvántartására, feltárására fordított összeg is. Minél többször használják a könyvet, az egyre többe kerül, de voltaképpen ez a kiadás hozza a legnagyobb hasznot. Tudomásul kell vennünk azonban a szomorú tényt, hogy minden könyv használata csökken az időben egészen addig, míg a könyv el nem kopik. (Félreértés ne essék: itt kedvező esetben nem a műről, hanem az azt hordozó tárgyról van szó, s mint a cím is jelzi, a közkönyvtárak gyakorlatáról.) A tárolás költsége változatlannak, de állandónak bizonyul: ez az a kiadás, amely nem egyszeri, hanem nap mint nap megismétlődik, s egyre kevésbé igazolja a könyv értéke és használata, hisz mindkét elem csökkenő tendenciát mutat.
A könyvtári állománynak ezt az értékingadozását (tendenciájában csökkenését) -- amely a fenti négy tényező változó hatásából ered, -- az esetlen jogi szabályozás nem tudja megragadni. Hogyan is tudná, amikor csak egyetlen tényezővel, a tényleges beszerzési árral számol, ráadásul az érték változatlan kifejeződésének tekinti. Holott évente újra kellene becsülni a gyűjteményben helyet foglaló egységek értékét, ráadásul tekintettel mind a könyvpiac ítéletére, mind az adott gyűjtemény értékrendjére. Világos, hogy ez kivihetetlen, s a gazdasági és jogi szakembereknek sem jutott eddig jobb megoldás az eszükbe, mint hogy becsukják szemüket e probléma előtt. Oldják meg a könyvtárosok, ahogy tudják, de meg ne szegjék a rájuk kényszerített rigid szabályozást!
(Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról