Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A selejtezés szabotálása és bürokratikus volta miatt is trombózisos a könyvtári állomány

'Nagyon sok meggyökeresedett elképzelés él a helyi döntéshozókban, ami gátat szab a fejlesztéseknek. Ezek közül a legerősebb a tulajdonhoz való görcsös ragaszkodás. Több esetet is hallottunk az ország különböző pontjairól, hogy a polgármester visszapakoltatta a megyei módszertanosok által leselejtezett könyveket. Hasonló a csereletétek ügye: a dokumentumok mozgatásának az szab gátat, hogy bizonyos helyekre csak hozni szabad, vinni nem.' -- olvasható a Kisvárosi könyvtárak szerepvállalásai c. cikkben (Péterfi--Tóth--Vidra Szabó, Könyvtári Figyelő, 2008/1. ). Ahol pedig van lehetőség a selejtezésre, ott annak az anakronisztikus bürokrácia miatti magas munkaerőköltsége járul hozzá a minőségcsökkenéshez: a vonatkozó 3/1975. (VIII. 17.) KM-PM együttes rendelet a könyvtári állomány ellenőrzéséről (leltározásáról) és az állományból történő törlésről szóló szabályzat kiadásáról c. jogszabály szerint az 1949 után belföldön nagy példányszámban megjelent, tartalmilag elavult dokumentumok esetében, ha nem az ipari felhasználású értékesítést választja a könyvtár (felsőoktatási könyvtár esetében előtte könyvtártípustól függően -- a 16. § (2) a-c pontok értelmében -- meg kell szerezni a szükséges engedélyeket, akkor a barokkosan bonyolult 17. §-t kell követnie:
- kötelező felajánlás más könyvtáraknak megvételre, cserére vagy térítés nélküli átvételre,
- ha így sem megy el, a központi feladatkörű könyvtár útján - ennek hiányában az Országos Széchényi Könyvtár Könyvelosztója útján -- köteles felajánlani,
- ami ezután marad, azt a könyvtár az állami könyvkereskedelemnek megvételre köteles felajánlani, [tényleg, állami könyvker.: ilyen már nincs, nem?]
- ami nekik sem kell, magánszemélynek is eladhatja,
- ami pedig még ekkor is megmarad, azt ipari hasznosításra el lehet adni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról