Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szakmai utánpótlás anomáliái -- 3. Közelítés a képzés oldaláról

Néhány szempont a könyvtárosképzést tekintve:
1. Az elhelyezkedési anomáliák a szakmai képzés minőségének is indikátora (az akkreditáció az input-oldalra és nem a kimenetre koncentrál, ezért nem ad fogódzót a leglényegesebb döntéshez). Elsőre meghökkentő példa: angol könyvtárosokat képző intézményeknek csak egy részében sajátítják el az osztályozást, dokumentumleírást, hiszen azt a régóta működő (hajaj...) országos integrált rendszerekre támaszkodva sokkal hatékonyabban lehet menedzselni. Helyette megtanulják pl. az RSS-használatot és más kurrens, tényleg fontos dolgokat. Néhányan azt mondják, na jó, de erre van oktató, arra meg nincs, vagy -- Fülöp Géza 20 éve még egyenesebben: hívna ő munkatársakat korszerű ismeretekkel, de a meglévő oktatónak is kell munkát biztosítani...
2. Vannak munkaadók, akik alig hisznek a (tovább)képzések hasznában, ezért nem, vagy csak saját erőforrások felhasználásával engedik el munkatársaikat továbbképzésre. Azt is mondják: ha több papírja van, többet kell fizetni neki, ugyanakkor aligha tud többet.
3. A sokszor nehezen kiszámítható továbbképzések papírt ugyan adnak, az idősebb munkatársak tudását azonban nem növeli.
4. Vannak ugyan továbbképzések, de azok tényleges, (munkaerő)piaci minősítése, nyilvánossága nem működik. Így alig lehet megtudni, hogy mennyire lesznek naprakészek a kurzusokon átesettek.

Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 2. Közelítés a szeniorok oldaláról link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról