Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A szakmai utánpótlás anomáliái -- 4. Néhány további lépés a megoldás irányába

1. Kiválasztás. Meghökkentően sok hazai könyvtárvezető szívja a fogát egy-egy nem kellő körültekintéssel felvett munkatárs kapcsán. Persze, magára vethet. Jobb esetben a kiválasztás külön szakma, melyet erre képzett szakemberek végeznek, a munkaadóval összhangban. Amatőr szinten is művelhető, de aki végzi, képezze ki magát legalább alapszinten és legalább a visszatérő hibák elhárításában (vö.: minőségbiztosítás).
2. Kiégés kezelése. A kiégés önmagában nem szégyen, hanem a munka lehetséges velejárója. Nincs olyan, aki töretlen lelkesedéssel dolgozik évtizedeken keresztül. A jelenség tabusítása viszont rettenetes károkat okoz, anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. Számos hazai könyvtári vezető, irányító élte túl saját virágkorát meglévő pozíciójában. Szakmai szervezet számára kiváló lehetőség -- saját vezetőik keresztüli példamutatáson túl -- a helyzettel kapcsolatos felmérés, tájékoztatás és képzés.
3. Outplacement. A szervezetbe bármilyen szempontból nem való munkatárs számára új munkahelyet találni -- szintén HR-es feladatkör, szakmai szakirodalmunkban szintén komoly hiánycikk. A munkaadó a munkatárs elbocsátásával így elérheti, hogy a távozó 'nagykövetévé' váljék a könyvtárnak, távozása után is segítse azt új kapcsolataival. A jelen gyakorlat sokszor inkább a kirúgás és annak szégyene -- vagy méginkább: a nyugdíjig tartó belső romlás. -- És ne feledjük: a munkahelyek, szakmák közötti átjárás a szemléletbeli felfrissülés lehetőségét is jelenti!
4. Mentorálás. Szakmailag támogatott, képzéssel felkészített mentorok nagyban hozzájárulhatnak a szakma jövőbeni felelős szakembereinek, irányítóinak kiválasztásában.
5. Vezetői jó gyakorlatok megosztása. Az öndicséret és az elismerések osztogatásának belterjes gyakorlatát felválthatja a használói oldalról sikeresnek bizonyuló jó gyakorlatok széles körű megismertetése. A minőséget bizottság helyett a használói elégedettsége határozza meg. A KIT-ben külön címke van a közkönyvtári, szakkönyvtári, szakmai szervezeti stb. jó gyakorlatok bemutatásának. (a sikerhez persze hozzátartozik a 'nálunk ezt azért nem lehet megcsinálni...' attitűd lecserélése a 'nálunk ezt úgy lehet elérni, hogy...' hozzáállásával.

Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 3. Közelítés a képzés oldaláról link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról